Datareus Palantir sprint 38 procent hoger bij beursdebuut

Alexander Karp, CEO van Palantir. ©Bloomberg

Het Amerikaanse dataminingbedrijf Palantir kreeg bij zijn eerste notering woensdag een koers van 10 dollar per aandeel, 38 procent boven de referentieprijs van 7,25 dollar. Dat waardeert de onderneming op 22 miljard dollar.

Beleggers lopen zoals verwacht storm voor de beursgang van de specialist in big data Palantir op de New York Stock Exchange. Het bedrijf verzamelt en analyseert data van miljarden bronnen, van telefoongegevens tot vliegtuigreservaties en berichten op sociale media. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA is niet alleen klant, maar hielp ook de software van Palantir op punt te stellen.

Rechtstreekse notering

Palantir verkocht geen nieuwe of bestaande aandelen aan het publiek. Het gaat om een rechtstreekse notering, zoals de muziekstreamingdienst Spotify en de chatapp Slack dat eerder deden. De referentieprijs voor de beursgang werd vastgelegd op 7,25 dollar per aandeel. The Wall Street Journal had 10 dollar naar voren geschoven op basis van informatie bij de Palantir-bankiers.

22 miljard
waardering
Bij een openingsprijs van 10 dollar per aandeel wordt Palantir gewaardeerd op 22 miljard dollar.

Omdat beleggers niet op voorhand konden intekenen, ging het echter louter om een indicatieve prijs als gids voor de markt. Bij de vorige private kapitaalronde eerder deze maand legden professionele investeerders nog 9,17 dollar per aandeel neer. Begin 2019 haalde Palantir geld op tegen 5 dollar per aandeel.

Lock-up

Palantir heeft 2,2 miljard aandelen uitstaan, verdeeld over drie klassen met verschillende stemrechten. De meeste stukken zijn in handen van de drie oprichters: CEO Alexander Karp, voorzitter Stephen Cohen en bestuurder Peter Thiel. De bestaande aandeelhouders kunnen voorlopig slechts 475 miljoen aandelen verkopen als ze dat willen.

De rest kan wegens de lock-upperiode niet worden verhandeld. Dat is volgens specialisten een gevaar: als de lock-upperiode afloopt, kan plotse verkoopdruk en scherpe correcties opleveren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud