'Deutsche Bank timmert aan bad bank van 50 miljard'

CEO Christian Sewing (links) en voorzitter Paul Achleitner tijdens de algemene vergadering in de Festhalle van Frankfurt. ©Arne Dedert/dpa

De zwalpende bankreus wil liefst 50 miljard euro aan financiële producten in quarantaine plaatsen om weer op het juiste spoor te raken.

Deutsche Bank , de grootste bank van Duitsland, wil die effecten onderbrengen in een aparte structuur, een zogenaamde ‘bad bank’.  Dat schrijft althans de Britse zakenkrant Financial Times, Deutsche Bank zelf wil geen commentaar geven. 

Revolutionair is de oprichting van een ‘bad bank’ niet. Na de financiële crisis in 2008 hebben meerdere banken en verzekeraars hun rommelkredieten op die manier afgesplitst van hun gezonde activiteiten. Zo besloten BNP Paribas en Ageas tien jaar geleden om 20,5 miljard euro aan rommelkredieten van het vroegere Fortis onder te brengen in zo’n constructie, ‘Royal Park Investments’. Ook Dexia kan je vandaag beschouwen als een ‘bad bank’. De beursgenoteerde restbank kent nu nog een balanstotaal van 159 miljard euro.

Blok aan het been

De 50 miljard euro die Deutsche  Bank zou willen onderbrengen in een apart vehikel, stemmen overeen met 14 procent van de balans van de bank. De effecten die Deutsche Bank in zijn ‘bad bank’ wil onder brengen zouden niet zozeer rommelkredieten zijn, maar wel financiële producten met een lange looptijd. Zoals het er nu naar uitziet, lijken de maatregelen geen gevolgen te zullen hebben voor de Belgische klanten van Deutsche Bank. Die spitst zich namelijk vooral toe op retail- en private bankingklanten.

Terwijl de langlopende kredieten waarvan spraken vooral werden ondergebracht in de zakenbanktak. Christian Sewing, sinds begin vorig jaar topman van Deutsche Bank, wil de Duitse gigant weer opnieuw richting klassieke bankdiensten en vermogensbeheer sturen. In de jaren die voorafgingen aan de crisis deed Deutsche Bank er alles aan om mee te kunnen spelen met de grote jongens op Wall Street. Met zijn enorme tradingdivisie was de zakenbankpoot, waarvan het zwaartepunt in New Yor ligt, lange tijd de grote winstmotor van de groep.

Aandeel op recorddiepte

Maar door de financiële crisis, de lage rente en de turbulentie op de beurzen, is die zakenbankafdeling een blok aan het been geworden. De enorme portefeuille van die zakenbank versneld afbouwen zou Deutsche Bank evenwel diep in de rode cijfers kunnen duwen. En beleggers maken zich vandaag al veel zorgen of de groep nog over voldoende kapitaalbuffers beschikt om een nieuwe schok aan te kunnen. Zelfs na een loodzware kapitaalverhoging van 8 miljard euro vorig jaar, blijft de schrik er bij beleggers in zitten dat Deutsche Bank opnieuw geld zal moeten bijtanken. Onder meer als gevolg daarvan schommelt het aandeel vandaag rond zijn laagste niveau ooit. 

Mislukte fusie

Door een flink stuk van zijn langlopende financiële producten onder te brengen in een apart vehikel zou Deutsche Bank al een deel van die zorgen kunnen wegnemen. Volgens Financial Times zou topman Sewing de oprichting van de bad bank officieel aankondigen bij de publicatie van de halfjaarresultaten eind juli.Sewing zal bij de presentatie van die cijfers wellicht ook vragen krijgen over de fusie- en overnameplannen van Deutsche Bank.

Eerder deze lente had de groep gesprekken aangeknoopt met Commerzbank,  de op een na grootste bank van Duitsland. Maar die onderhandelingen sprongen af. Sindsdien wordt Deutsche Bank gelinkt aan andere Europese spelers zoals het Nederlandse ING en het Italiaanse Unicredit. 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud