Disney+ heeft bijna 95 miljoen abonnees

©AFP

De entertainmentreus kwam onverwachts met winst op de proppen. De streamingdienst Disney+ presteerde beter dan verwacht.

Disney kwam donderdag met cijfers over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Daaruit blijkt dat het entertainmentbedrijf een winst per aandeel wist op te leveren van 32 dollarcent, terwijl analisten juist een verlies hadden voorzien. Ook de omzet van 16,25 miljard dollar kwam hoger uit dan de consensusverwachting (15,9 miljard).

De streamingsdienst Disney+ heeft nu bijna 95 miljoen leden en ook dat was beter dan door de markt werd voorzien. Belangrijk om op te merken is dat het betreffende kwartaal begon nadat een groot aantal gratis proefabonnementen afliep. Over zijn gehele streamingplatform (waar ondere andere de dienst Hulu onder valt) heeft Disney nu 146 miljoen betalende leden.

De tak Direct-to-Consumer, waar de streamingdiensten onder vallen, deed het dan ook goed met een omzetstijging van 73 procent tot 3,5 miljard dollar en een krimp in het operationele verlies van 1,1 miljard naar 466 miljoen dollar. Allemaal te danken aan de trouwe streamingkijkers op de verschillende platforms van Disney.

Door de pandemie zijn bioscopen gesloten, zitten mensen thuis en investeren ze in de ombouw van hun woonkamer tot een thuisbioscoop om er te kunnen bingen. Om de felle concurrentiestrijd met Netflix en HBO te winnen heeft Disney van Disney+ een speerpunt gemaakt en is van plan zwaar te investeren in content als wapen in de strijd. Zowat 80 procent van alle film- en tv-projecten de komende jaren is bedoeld voor streaming.

Disney+ mikt nu tegen 2024 op 230 à 260 miljoen abonnees, tegenover een oorspronkelijke prognose van 60 à 90 miljoen. Ter vergelijking, Netflix - dat al sinds 2007 bestaat - heeft er momenteel 195 miljoen.

Pretparken

Zoals verwacht gaat het met de pretparkdivisie buitengewoon slecht. De omzet daalde met 53 procent tot 3,58 miljard dollar nu veel pretparken ofwel gesloten zijn ofwel op beperkte capaciteit draaien. Ook de cruisereizen die het bedrijf organiseerde zijn gestopt. Disney schat dat de pandemie de operationele winst van deze divisie met 2,6 miljard dollar heeft doen dalen. Daarmee wordt deze tak van het bedrijf het zwaarst geraakt door de coronacrisis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud