Disney stuwt winst met films en pretparken

Disney behaalt meer winst met pretparken. ©AFP

Het media- en entertainmentbedrijf zet ook zijn streamingoorlog voort.

Donderdagavond kwam Disney met beter dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

De nettowinst per aandeel uit voortgezette activiteiten daalde met 28 procent naar 1,07 dollar. Hoewel de winst zakte, was ze beter dan de 0,95 dollar waar analisten op rekenden. 
De omzet steeg met 34 procent tot 19,1 miljard dollar en kwam daarmee iets boven de marktverwachting uit.

Vooral de filmtak kreeg flink meer geld binnen. De omzet ging 52 procent hoger tot 3,3 miljard dollar en de operationele winst dikte met 79 procent aan tot 1,08 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde vooral van kaskrakers als 'The Lion King', 'Toy Story' en 'Aladdin'.  

De entertainmentgroep zag ook de divisie waar de pretparken en productverkopen in zitten, groeien. De omzet klom met 8 procent tot 6,7 miljard dollar en de operationele winst nam met 17 procent toe tot 1,4 miljard dollar. Bezoekers gaven meer uit in de pretparken. Ze moesten meer betalen voor een kaartje en Disneyland-ganger spendeerde meer aan eten en drinken. Bij de producten deed vooral het speelgoed van de merken 'Frozen' en 'Toy Story' het goed. Beide merken zijn afgeleid van gelijknamige films. 

Streamingoorlog

Disneys strijd tegen de streamingdiensten van Netflix en Amazon blijft ondertussen doorgaan. Het bedrijf bewapende zich verder door in maart het leeuwendeel van de entertainmentactiviteiten van 21st Century Fox over te nemen. Daarbij nam het ook een deel van Hulu - een populaire Amerikaanse streamingdienst - over. Ook investeerde de onderneming in haar eigen streamingdienst Disney+, die ze volgende week lanceert in de VS.

Door de wapenwedloop steeg het operationele verlies bij zijn streamingactiviteiten van 0,34 tot 0,74 miljard dollar.

Het aandeel handelt vrijdag pas om 15.30 uur op de Amerikaanse beurs, maar in de voorbeurshandel sturen beleggers Disney al 5 procent hoger.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud