‘Domme' Robinhood-beleggers geven professionals het nakijken

Marktwatchers stellen de vraag in welke mate het Robinhood-leger mee verantwoordelijk is voor de opmerkelijke beursremonte sinds maart.

De nieuwste beurssensatie zijn ‘Robinhood-beleggers’, millennials die via de gelijknamige app massaal aandelen kochten na de beursimplosie in maart. Tot afgrijzen van de professionals die de remonte misten.

'Het domme geld' worden ze soms genoemd, de onervaren retailbeleggers die zich aan de beurs wagen om er kaalgeplukt te worden door gehaaide professionals. Sinds kort hebben ze een nieuwe naam: Robinhood-beleggers. Dat is een verwijzing naar de app Robinhood uit Silicon Valley, waarmee ze zonder enige kosten in aandelen kunnen handelen. 

En dat doen ze sinds kort massaal. In het eerste kwartaal kreeg Robinhood er 3 miljoen Amerikaanse gebruikers bij, vaak millennials die hun eerste stappen op de beurs zetten. 

Ondanks al het gespot met Robinhood-beleggers was hun timing foutloos.
Société Générale

Hun opmars hangt niet toevallig samen met de coronacrash op de beurzen in februari en maart. Die werd gezien als een unieke koopkans. Omdat de lockdown velen tot thuiszitten dwong, was er plots meer tijd om te traden, eventueel met de ontvangen stimuluscheque van de overheid. Tel daarbij verveelde sportgokkers die nu een gokje wagen op aandelen in plaats van op wedstrijden die afgelast zijn, en je krijgt een waar Robinhood-fenomeen op de beurzen.

Ook concurrerende onlinebrokers als TD Ameritrade en Charles Schwab, die in navolging van Robinhood het mes zetten in hun commissies, zagen een forse toename van het aantal klanten en transacties.

Timing

Met hun timing zaten de nieuwe beleggers alvast goed. In maart, toen de coronacrash uitbodemde, lag het transactievolume bij Robinhood driemaal hoger dan in 2019. ‘Ondanks al het gespot met Robinhood-beleggers was hun timing foutloos’, signaleerde een Société Générale-analist.

Ook in april en mei, in volle beursrally, waren de volumes bij Robinhood hoger dan normaal. Al leidden technische problemen bij de start-up er wel toe dat klanten niet konden handelen op de dag dat de Dow Jones-index zijn grootste puntenwinst ooit scoorde, wat tot frustratie en verontschuldigingen leidde.

Intussen stellen marktwatchers de vraag in welke mate het Robinhood-leger mee verantwoordelijk is voor de opmerkelijke beursremonte sinds maart. Professionele beleggers die aan de zijlijn bleven omdat de beursrally onverantwoord zou zijn tegen de achtergrond van een diepe economische recessie, kunnen hun verbazing nauwelijks verbergen. 

Berekeningen van het beurshuis Goldman Sachs leren dat de Robinhood-beleggers voorlopig beter presteren dan hedgefondsen.

De aandacht gaat dan vooral naar de soms erg speculatieve aandelen die de Robinhood-beleggers omarmen, zoals het haast failliete autoverhuurbedrijf Hertz. Dat zag begin juni zijn koers kortstondig verzevenvoudigen. Ook door corona getroffen sectoren zoals de luchtvaart en cruisemaatschappijen zijn in trek bij de nieuwe beleggers.

Daarnaast kopen ze topnamen waarmee ze vertrouwd zijn, zoals Google en Amazon. Voor die mastodonten leggen ze te weinig gewicht in de schaal om echt impact op de koers te hebben, maar dat geldt niet voor de andere namen. Daarin creëren ze momentum dat mogelijk wordt opgepikt door computergestuurde fondsen, die de trend versterken.

Hedgefondsen

Om zout in de wonde te strooien, leren berekeningen van het beurshuis Goldman Sachs dat de Robinhood-beleggers voorlopig beter presteren dan hedgefondsen. Een mandje met typische Robinhood-aandelen realiseerde een rendement van 61 procent sinds de bodem in maart, terwijl hedgefondsen het met 45 procent moeten stellen. 

Al bestaat er onenigheid over hoe goed de Robinhood-kliek nu werkelijk presteert. Het beurshuis Barclays is sceptisch en signaleert dat sommige van de slechtst presterende aandelen bovenmatig populair zijn op Robinhood. Een 20-jarige gebruiker van de app pleegde zelfmoord omdat hij zijn verliezen niet meer kon aanzien.

Voor Robinhood, dat bij een recente kapitaalronde op 8,3 miljard dollar werd gewaardeerd, wenkt intussen een beursgang en internationale expansie. In het Verenigd Koninkrijk maakte de app onlangs zijn debuut en er volgen nog landen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud