Dow Jones boekt sterkste stijging sinds maart

©AFP

De heropeningswaarden schoten het meest vooruit. De oliesector profiteerde stevig van een hogere olieprijs.

De Amerikaanse beurzen wonnen terrein nadat ze vrijdag een tik kregen. Vrijdag zei James Bullard, een bestuurder van de Amerikaanse centrale bank (Fed), dat hij al eind 2022 een eerste renteverhoging verwacht. Woensdag was de markt al verbaasd dat de Fed-bestuurders al in 2023 twee renteverhogingen voorzagen.

Maar beleggers zijn blijkbaar al weer van de schrik bekomen. De industriegraadmeter Dow Jones ging een stevige 1,8 procent vooruit, de sterkste stijging sinds begin maart. De brede index S&P500 klom 1,4 procent en de techbeurs Nasdaq veerde 0,8 procent op.

Oliewaarden

Daarmee zagen we dat de cyclische waarden het duidelijk beter deden dan de techwaarden, terwijl dat vorige week juist omgekeerd was (zie video). Olie-aandelen hadden een dubbel voordeel, want de WTI-olieprijs steeg maandag met 2,7 procent tot 73,60 dollar. De prijs van een vat is sinds begin dit jaar al met 50 procent gestegen.

Sectorrotatie helemaal terug

Schlumberger won 5,9 procent, Halliburton klom 6,2 procent, Devon Energy steeg 6,9 procent en Marathon Oil ging 6,9 procent hoger.

Torchlight

De olie- en gasspeler Torchlight vloog maandag 58 procent hoger, nadat hij vrijdag al met 16 procent de lucht in ging. De oorzaak is niet de hogere olieprijs, maar wederom een leger Reddit-beleggers die elkaar opjutten om het aandeel de hoogte in te stuwen.

Het aandeel heeft er een zeer wilde rit opzitten. Begin dit jaar noteerde het aan 0,71 dollar, terwijl het de voorbije maanden met 1.186 procent omhoog is gestuwd tot 9,13 dollar. Zeker sinds midden mei is er sprake van een monsterstijging. Data van de website Yolostocks.live - die het aantal vermeldingen volgt van aandelen in de chatroom r/wallstreetbets op Reddit - zegt dat Torchlight een van de meest genoemde aandelen was van maandag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud