Dow Jones door de 27.000 punten

De Dow Jones beweegt tot boven de 27.000 punten. ©AFP

De Amerikaanse beurzen gingen hoger ondanks een boze tweet van president Trump. UnitedHealth trok de Dow Jones hoger.

Wall Street stapte na een hogere opening even op de rem door een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. De Dow Jones  was hierbij een uitzondering en stoomde door de 27.000 punten.

In de tweet zegt Trump dat China de VS in de steek laat, omdat het land minder landbouwproducten van Amerika afneemt dan eerder afgesproken. De uitspraak laat zien dat het einde van het conflict tussen de VS en China nog helemaal niet in zicht is.

UnitedHealth

UnitedHealth vloog donderdag met 5,5 procent hoger en trok daarmee de Dow Jones omhoog. De Amerikaanse regering staakt een poging om een einde te maken aan het betalen van kortingen aan de zogenaamde ‘middlemen’. Deze tussenpersonen onderhandelen voor rekening van ziekteverzekeraars over de prijzen van geneesmiddelen. De kortingen die ze krijgen, blijken ze echter niet helemaal door te rekenen aan apotheken en patiënten.

President Trump heeft van lagere kosten voor geneesmiddelen op voorschrift een van zijn prioriteiten gemaakt. Beleggers hopen dat de aandacht nu zal verschuiven naar de farmabedrijven. Naast UnitedHealth ging ook CVS Health hoger. 

Beurswaarde Amazon rondt kaap van 1.000 miljard

De beurswaarde van Amazon is ging donderdag door de kaap van 1.000 miljard dollar, maar sloot onder deze drempel. Tot nu toe is er nog maar één beursgenoteerd bedrijf, de softwaregigant Microsoft, dat een marktkapitalisatie heeft boven die grens.

In september kwam de waarde van de e-commercereus al eventjes boven de drempel van 1.000 miljard om er aan het einde van de dag weer onder te zakken. Het beurssentiment ging de weken daarna bergafwaarts door de vrees onder beleggers voor een strenger monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Hierdoor daalde de waarde van het aandeel en daarmee ook de beurswaarde van Amazon.com

Inmiddels is de koers behoorlijk hersteld. Vooral de afgelopen 7 dagen ging het plots hard. De waarde nam met 6,5 procent toe. De stijgende beurskoers is te danken aan een beter Amerikaans beurssentiment dat ingegeven werd door Fed-voorzitter Jerome Powell. Die hintte namelijk meerdere malen op een renteknip aan het einde van de maand. Een andere verklaring voor de klim is dat beleggers mogelijk anticiperen op goede cijfers voor het tweede kwartaal. Amazon publiceert die op 25 juli.

Het aandeel sloot met een verlies van 0,8 procent.

Delta Air Lines

Delta Air Lines ging 1,2 procent hoger doordat de vliegtuigmaatschappij haar winstverwachting voor 2019 opwaarts heeft bijgesteld. De derde grootste vliegtuigmaatschappij ter wereld verwacht dat de winst per aandeel uitkomt op 7,25 dollar. Eerder verwachtte het bedrijf een winst per aandeel van 6 tot 7 dollar. 

De verbeterde winstverwachting dankt Delta Air Lines aan een sterke vraag naar vluchten en lagere brandstofkosten. Voorts heeft de vliegtuigmaatschappij meer ruimte om de prijzen te verhogen, omdat er minder aanbod van vluchten is. Dit laatste komt doordat de Boeing 737 MAX toestellen aan de grond moeten blijven. 

Bed Bath & Beyond

De woonwinkelketen Bed Bath & Beyond tuimelde 3 procent lager. Het bedrijf stelde teleur met zijn jongste kwartaalrapport. Analisten zeiden tegen het persbureau Bloomberg dat met name de marges en de vergelijkbare verkopen erg teleurstellend waren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud