Advertentie

Dow Jones sluit stevig in de plus

Traders op Wall Street. ©EPA

De Amerikaanse beurzen kregen steun van sterke resultaten van Goldman Sachs.

De Amerikaanse beurzen trokken voor de tweede dag op rij hoger, waarbij de Dow Jones opnieuw comfortabel boven 35.000 punten postvatte. De Dow Jones won 1,1 procent, de Nasdaq steeg 0,5 procent.

Goldman Sachs vormde het orgelpunt van het resultatenseizoen bij de banken. Goldman Sachs verdiende in het derde kwartaal 14,93 dollar per aandeel, bijna de helft meer dan verwacht. De omzet kwam uit op
13,61 miljard dollar, ook een stuk boven de prognoses van analisten (11,68 miljard).

Goldman was de laatste van de zes grootste banken in de VS die resultaten publiceerden. Alle zes presteerden beter dan verwacht, op het niveau van zowel omzet als winst. Vaak lagen stevige winsten in het zakenbankieren (financiële markten, fusies) aan de basis, samen met het terugnemen van provisies voor slechte leningen.

Hoger marktaandeel

In het geval van Goldman was de zakenbanktak van de bank goed voor 3,7 miljard dollar aan commissies, een stijging van liefst 88 procent tegenover het derde kwartaal van 2020. Vooral de aandelenhandel en het advies bij fusies was erg lonend bij Goldman, waarbij de bank van CEO David Solomon ook marktaandeel inpikte van andere banken.

‘De resultaten van de Amerikaanse banken beloven veel goeds voor de Europese banken met een ruime marktendivisie, zoals UBS’, zegt Alison Williams van Bloomberg Intelligence. 

Goldman Sachs sloot 3,8 procent hoger op 406 dollar, of niet ver meer van de recordkoers van 419 dollar in augustus. Sinds begin dit jaar kwam er de helft bij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud