Dow sluit lager, Nasdaq hoger

©REUTERS

New York sloot overwegend in het rood, maar tech won terrein. Biogen kreeg goedkeuring voor zijn alzheimermedicijn. Tesla voert Plaid+ af en stond onder druk. NIO onthulde 'Gemini'.

De Amerikaanse beurzen staan in het rood. Dat heeft mogelijk te maken met enkele uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen. Zij zei zondag dat het stimulusplan van president Joe Biden ter waarde van 4.000 miljard dollar een goede zaak is voor de VS, ook als het bijdraagt tot een stijgende inflatie en hogere rentetarieven.

Als we uitkomen op een licht hogere renteomgeving, zou dat een pluspunt zijn voor zowel de maatschappij als voor de Fed.
Janet Yellen
Amerikaans minister van Financiën

‘We vechten al een decennium tegen een te lage inflatie en te lage rentetarieven. We willen dat die terugkeren (naar een normale renteomgeving)’, zei Yellen. Volgens haar zou een 'licht hogere renteomgeving' positief zijn.

De Dow Jones zakte 0,4 procent en ook de S&P500 sloot lager. De Nasdaq won 0,5 procent. Daarmee leek er maandag even een einde te komen aan de beweging van de afgelopen weken waarbij beleggers tech verruilden voor aandelen in de oude economie.

Biogen

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft het alzheimermedicijn aducanumab van biotechbedrijf Biogen goedgekeurd. Het is het eerste medicament dat de ziekte kan afremmen bij wie vroege tekenen van cognitieve hapering vertoont. Het aandeel Biogen knalde bijna 40 procent hoger.

De positieve beslissing van de FDA werd door analisten verwacht, maar er was wel onzekerheid. Volgens analisten was er onvoldoende data beschikbaar om een goed oordeel te vellen, maar was de nood aan een alzheimermiddel immens.

Tesla

Het aandeel Tesla sloot 1 procent hoger. Topman Elon Musk liet in een tweet weten dat de plannen voor het topmodel Model S Plaid+ zijn afgevoerd. Volgens Musk is er geen nood aan de Plaid+, die 520 mijl of 837 kilometer ver zou kunnen rijden, omdat de Plaid (390 mijl) even goed is.

Het aandeel Tesla bereikte in januari een piek, waardoor de marktkapitalisatie tot 837 miljard dollar opliep en Musk even de rijkste mens op aarde was. Sindsdien verloor de bouwer van elektrische wagens meer dan 30 procent, onder meer omdat Musk de bitcoin (deels) liet vallen.

Nio

Nio, de Chinese concurrent van Tesla, onthulde Gemini als codenaam voor zijn nieuwe elektrische luxewagen, die volgend jaar gelanceerd wordt. Daarmee neemt het de speculatie weg dat het bedrijf een goedkopere wagen zou introduceren om een breder publiek aan te spreken.

Nio laat weten dat het Gemini-project bedoeld is om luxeauto's te produceren die kunnen concurreren met die van producenten als Tesla, Audi en BMW. Het zal zijn auto's dus niet in een goedkoper segment verkopen.

Het aandeel Nio ging vrijdag stevig hoger nadat de Chinese automaker had gezegd dat het in mei jaar op jaar een toename van de leveringen zag met 95 procent. Het bedrijf leverde in mei 6.711 auto's af en 109.514 auto's sinds begin dit jaar.

Jeff Chung, analist van Citigroup, verhoogt zijn advies van houden naar kopen en laat zijn koersdoel klimmen van 57,60 naar 58,30 dollar. Chung verhoogt ook zijn verwachtingen voor de verkopen. In 2021 zouden volgens hem 2,52 miljoen auto's worden verkocht, terwijl hij eerder uitging van 1,79 miljoen stuks. Het aandeel Nio's steeg ruim 4 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud