DSM ziet het zonnig in

DSM heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. ©REUTERS

De Nederlandse chemiegroep ziet de winst stijgen en de marges verbeteren. De groeivooruitzichten worden opgetrokken.

Het chemieconcern DSM kwam dinsdagmorgen met goede cijfers en wordt daarvoor beloond. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 3,5 procent tot 2.292 miljoen euro, in lijn met de verwachting van analisten. De aangepaste brutobedrijfswinst klom met 15,2 procent naar 416 miljoen euro. De aangepaste brutomarge bedroeg 18,5 procent.

De nettowinst van het chemiebedrijf steeg met 18,1 procent naar 196 miljoen euro.

CEO Feike Sijbema spreekt van een 'goede start' van het jaar. 'Vorig jaar hebben we geprofiteerd van een exceptioneel resultaat in de voedingstak als gevolg van krapte op de markt voor vitamines. Als daarvoor gecorrigeerd wordt, hebben we een dubbelcijferige groei van de brutobedrijfswinst', zegt de topman.

Vooruitzichten

Het bedrijf ziet de toekomst zonniger in en verhoogt daarom de prognose voor 2019. Het verwacht dat de groei van de aangepaste brutobedrijfswinst tussen de 7 en 10 procent zal liggen, vergeleken met de brutobedrijfswinst van 2018 exclusief het vitamine-effect.

Daarnaast verwacht DSM dat het tegen 2021 een brutomarge heeft van meer dan 20 procent bij de voedingsdivisie. De materialendivisie zou een brutomarge van 18 tot 20 procent moeten halen.

Marges in orde

Fernand de Boer van Degroof Petercam zegt dat de cijfers zorgen voor 'een indrukwekkende start van het jaar'. Ook benadrukt hij dat de brutomarge beter was dan verwacht en dat ook de brutomarge in de voedingstak van 20,4 procent hoger was dan verwacht. Het beurshuis verhoogt het koersdoel van 100 naar 115 euro.

Reginald Watson van ING voegt hieraan toe dat ook de marges in de materialendivisie sterk blijven, ondanks de 5 procent organische krimp in de verkopen. De marge nam in deze divisie toe met 60 basispunten tot 17,7 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud