Duitse vaccinproducenten kelderen na bocht Biden over patenten

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris wordt ingeënt. ©REUTERS

De aandelen van vaccinproducenten reageren negatief op het pleidooi van de Amerikaanse regering voor het vrijgeven van de patenten van coronavaccins.

India brak woensdag weer een triest record. Het land kreeg er op één dag 412.618 nieuwe besmettingen bij. Met 3.982 doden op dezelfde dag, ook een record, werd nogmaals duidelijk dat het land hulp nodig heeft om corona de baas te kunnen.

In die context pleitte de Amerikaanse regering woensdagavond voor het vrijgeven van de patenten van coronavaccins. Op die manier kunnen andere, armere landen de bestaande vaccins namaken zonder legale consequenties. 'Wij zijn voor het opheffen van de bescherming. Wij zijn voorstanders van wat de indieners van dit voorstel willen bereiken. Dat is meer toegang, meer productie en meer injecties', zei de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai.

Enkele ontwikkelingslanden, met Zuid-Afrika en India als grootste namen, vragen al een tijd naar het vrijgeven van alle vaccinpatenten. Tot nu hielden de VS en de EU de boot af, maar door de koerswijziging van de VS kan alles snel veranderen en bespreekt de EU het onderwerp nu vanuit een andere hoek. Voor een beslissing moeten de leden van de Wereldhandelsorganisatie het wel unaniem eens zijn. Maar dat die beslissing dichterbij lijkt, heeft al gevolgen voor de zogenaamde vaccinaandelen.

Vaccinaandelen

Na het nieuws storten de aandelen van de Duitse vaccinproducenten BioNTech en CureVac met respectievelijk 22 en 18 procent in op de beurs van Frankfurt. Ook de Amerikaanse farmareuzen Pfizer en Moderna blijven niet onberoerd door het nieuws. Zij noteren op Wall Street respectievelijk 3 en 9 procent lager. Pfizer daalt relatief het minst omdat het geen zuivere vaccinspeler is.

Het vrijgeven van de vaccins bevordert de toegankelijkheid, maar betekent ook veel meer concurrentie voor de producenten die al actief zijn. De bedrijven die de huidige formules 'namaken', besparen veel op onderzoek en kunnen dus goedkoper op de markt komen.

Discussie

We moeten voorzichtig zijn dat we de innovatieve kracht van de farmasector niet fnuiken.
Frank De Mol
De Belegger

Weinig verbazend is de farmaceutische sector geen voorstander van het idee. De farmabedrijven denken niet dat het vrijgeven van patenten effectief zal zijn omdat volgens hen de meeste landen niet over de capaciteit en middelen beschikken om vaccins te produceren. Ook zijn ze bang dat ze minder geld overhouden om te innoveren.

Frank De Mol, de farmaspecialist van De Belegger, is voorzichtig. 'Iedereen wil terug naar een normaal leven, en ook in naam van de volksgezondheid valt hier iets voor te zeggen. We moeten echter voorzichtig zijn dat we de innovatieve kracht van de farmasector niet fnuiken.'

Voorstanders halen aan dat de vaccins voor een groot deel ontwikkeld zijn dankzij grote publieke investeringen. Het financiële risico van de ontwikkeling van de vaccins lag volgens hen niet volledig op de schouders van bedrijven. De vaccins moeten dus publiek goed zijn, is hun redenering.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud