ECB geeft bankaandelen zuurstof

CoCo-obligatie van Intesa Sanpaolo.

Bankaandelen leiden de positieve teneur op de Brusselse beurs.

De uitspraken van ECB-directeur Coeuré gaven ook maandag de bankaandelen een duwtje in de rug. De centraal bankier gaf afgelopen vrijdag aan dat de ECB mogelijk het TLTRO programma voor banken gaat herstarten. 

Banken hebben al enige tijd last van het lagerentebeleid van de ECB. Door het klimaat van lage rentes zien de banken hun winstmarges slinken. Aan die lage rente kan de centrale bank weinig doen. De handelsspanningen en de internationale groeivertraging dwingt de monetaire autoriteit om de rentes laag te houden. Dit is nodig om de kredietverlening, en daarmee de economie, op gang te houden.

Wat de ECB wel kan doen is het banken goedkoper maken om voor een langere periode aan zeer lage rentepercentages te lenen. Precies dat is wat LTRO doet. Banken konden bij de laatste TLTRO-ronde tegen -0,4 procent lenen voor een periode van 4 jaar. Deze tarieven zijn zelfs lager dan de tarieven die de ECB hanteert op zeer kortlopende kredieten. Door de lage rente op TLTRO-leningen neemt de marge die banken kunnen maken op leningen toe, waardoor bankaandelen als ING en KBC sinds vrijdag in de lift zitten.

Dat de uitspraken van Coeuré een positief effect hebben op de financiële sector, blijkt ook uit de verhoogde waardering die maandag te zien was bij de zeer risicovolle Contingent Convertible obligaties (kortweg CoCo's). Zo is te zien dat een eeuwigdurende CoCo-obligatie van de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo sinds het moment van de uitspraak (vrijdag 18 februari, 14.30) met 1,3 procent is gestegen.

CoCo-obligatie van Intesa Sanpaolo.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud