'ECB zal indien nodig aankoop rommelobligaties overwegen'

De ECB zou klaar zijn om het opkopen van rommelobligaties te overwegen. ©REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) zou met het opkopen van rommelobligaties in de voetsporen van de Amerikaanse centrale bank treden.

De ECB is bereid de aankoop van zogenaamde 'gevallen engelen'-obligaties te overwegen, zegt directielid Fabio Panetta in een interview met de Franse krant Le Monde. Dat is schuldpapier van bedrijven dat door de coronacrisis is gedegradeerd van kwaliteit naar 'rommel'. 'We hebben laten zien dat we alle mogelijke maatregelen nemen om onze inflatiedoelstelling te behalen. We hebben het nog niet gehad over het opkopen van gevallen engelen maar als dat nodig is, zullen we dat overwegen.'

Het is de eerste keer dat een hooggeplaatst persoon binnen de ECB zegt dat de monetaire autoriteit het opkopen van rommelobligaties zou overwegen. Voorzitster Christine Lagarde zei bij de laatste vergadering alleen dat het onderwerp niet behandeld is in het beleidscomité. 

Onderpand

Als de centrale bank zou overgaan tot het opkopen van die obligaties, dan zou ze in de voetsporen treden van de Amerikaanse centrale bank (Fed). De Fed is namelijk al begonnen met het opkopen van Amerikaanse rommelobligaties.

Het aankopen van rommelobligaties zou plaats kunnen vinden in het bestaande obligatieopkoopprogramma (PEPP) van de ECB dat onlangs nog met 600 miljard is uitgebreid tot 1.350 miljard euro. Daarnaast zou de aanschaf van rommelobligaties in lijn zijn met de onderpandregels die de monetaire autoriteit stelt aan kredieten aan banken. De centrale bank ziet obligaties van 'gevallen engelen' als geschikt onderpand voor een lening.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud