Nasdaq in vorm

Een zelfzekere pose bij de stier voor de New York Stock Exchange. ©AFP

De drie belangrijkste Amerikaanse indexen sloten de week hoger af.

De belangrijkste indexen op Wall Street stoomden door dankzij optimisme rond het economische herstel volgend jaar. Die hoop was vrijdag groter dan de vrees voor een stijging van het aantal coronabesmettingen na het vieren van Thanksgiving donderdag. De S&P 500 (+0,2%) en de Dow Jones (+0,1%) sloten lichtjes hoger af. De Nasdaq won 0,9 procent. De handel was dun omdat veel beurshandelaars ook de dag na Thanksgiving, toen de beurzen dicht bleven, een vrije dag nemen. De Amerikaanse beurzen sloten vroeger dan gebruikelijk, om 19 uur Belgische tijd.

Grote winkelketens als Walmart , BestBuy en Amazon stonden extra in de schijnwerpers vanwege Black Friday. Deze dag staat in de VS bekend als de start van het belangrijke feestdagenseizoen voor retailers. Door de covidpandemie dringen nieuwe stunts zich op. Zo is er in de VS het toenemende succes van 'curbside pickups', waarbij consumenten hun gekochte goederen voor de deur van de winkel oppikken.

Toch waren het niet de klassieke winkels, wel het onlineverkoopplatform Etsy dat de show stal op Black Friday. Etsy won 10 procent en sloot op kop in de S&P500. Het verkoopplatform voor zelfgemaakte spullen kondigde eerder deze week een ruime omzetverdubbeling aan en een hoger dan verwachte winst per aandeel.

Verder was er aandacht voor Tesla . De Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid onderzoekt 115.000 auto's van het merk. Er zouden technische problemen zijn met de wielophanging. Het aandeel won evenwel 2 procent.

Volgende week krijgen investeerders het laatste belangrijke banenrapport van dit jaar. Economen die door Reuters zijn ondervraagd, verwachten dat het banenrapport van 4 december laat zien dat de werkloosheid is gedaald van 6,9 procent naar 6,8 procent, maar nog steeds ruim boven de 4,5 procent in maart, voordat een groot deel van de Amerikaanse economie vastliep.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud