Euronext geeft strijd om Noorse beurs niet op

De beurs van Oslo. ©AFP

De biedstrijd om de beurs van Oslo is nog niet voorbij. Euronext komt met een nieuw, verhoogd bod van 158 Noorse kroon per aandeel en duwt rivaal Nasdaq in de hoek.

Kort voor Kerstmis raakte bekend dat Euronext zijn oog had laten vallen op de beurs van Oslo, officieel Oslo Børs VPS Holding ASA. De uitbater van de beurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel, Lissabon en Dublin zou daarmee zijn imperium uitbreiden met een belangrijke Scandinavische beurs. In Oslo noteren grote zalmkwekers en producenten van visvoer, leveranciers van offshorediensten en scheepvaartbedrijven naast klassieke grote Noorse bedrijven zoals de olie- en gasgroep Statoil en de aluminiumproducent Norsk Hydro.

Het eerste bod van Euronext bedroeg 145 Noorse kroon per aandeel of in totaal 6,24 miljard kronen (625 miljoen euro). Dat was 32 procent meer dan de slotkoers van Oslo Børs op 17 december, daags voordat Euronext de aandeelhouders van de beurs benaderde. Euronext kreeg meteen de steun van aandeelhouders die 49,6 procent van de aandelen controleerden.

Eind januari overtroefde Nasdaq de pan-Europese beurs met een 5 procent hoger bod van 152 kroon. Dat bod werd aanbevolen door de raad van bestuur van de Noorse beurs. Twee aandeelhouders die samen 35,1 procent van de aandelen van Oslo Børs bezitten, schaarden zich ook achter het Amerikaanse bod.

Premie

Euronext had intussen echter meer steun kunnen losweken voor zijn overnamebod en trekt nu zijn biedprijs op tot 158 kroon (16 euro). Ten opzichte van de slotkoers van het aandeel Oslo Børs op 17 december bedraagt de premie nu 44 procent. Euronext heeft tegelijk de aanvaardingsperiode voor zijn bod met 4 weken verlengd tot 11 maart.

Euronext zegt voor zijn bod al toezeggingen te hebben gekregen van 50,5 procent van de uitstaande aandelen Oslo Børs.

Het is nu afwachten wat Nasdaq gaat doen. De Amerikaanse beurzenuitbater bezit al alle andere grote beurzen in Scandinavië en de Baltische regio.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud