Europese beurzen krabbelen wat overeind

©REUTERS

Europese beleggers houden het hoofd koel na de scherpe duik van de Amerikaanse techbeurs Nasdaq.

Aandelen moeten vrijdag verder in het verweer na de scherpe duik van de techbeurs Nasdaq op donderdag. In Azië incasseerden de belangrijkste beursindexen verliezen tot 3 procent.

De Europese beurzen, die gisteren een stevige winst in dito verlies omgebogen zagen, houden vrijdag echter het hoofd koel. De EuroStoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, en de Brusselse Bel20 openden wel nog iets lager, maar noteren intussen op winst.

Donderdag vielen meerdere beurslievelingen van hun pië­de­stal toen beleggers massaal winst namen op populaire techaandelen. De ongenaakbaar gewaande techbeurs Nasdaq verloor meer dan 5 procent en kende zijn slechtste dag sinds maart. In één dag werd zowat 780 miljard dollar aan beurswaarde uitgevaagd.

Apple werd in één klap 160 miljard dollar lichter. Ook Zoom werd in de uitverkoopbak gelegd na een ongeziene rally waarbij de videoconferencingdienst verzesvoudigde sinds januari. Daarnaast kregen Nvidia , Tesla en Microsoft een stevige realitycheck met verliezen tot 9 procent.

De terugval is relatief: het kransje hoogvliegers op Nasdaq, FANG+, noteert nog altijd 74 procent hoger sinds Nieuwjaar (zie grafiek).

+74%
beetje lucht uit de ballon
Het kransje steraandelen op de Nasdaq noteert nog altijd 74 procent hoger sinds Nieuwjaar.

'Na de duizelingwekkende beursklim op de rug van megacaps is een afkoeling geen verrassing', zegt Quincy Krosby, hoofdstrateeg bij Prudential. 'De overgekochte markt blaast stoom af.'

'De komende dagen wordt een strijd tussen verkopers en kopers gestreden', zegt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. 'Het kan goed zijn dat er een fellere correctie komt waarbij techaandelen 10 procent zakken. Na de forse koersstijgingen van de afgelopen maanden is dat niet vreemd.'

De lont aan het kruitvat verscheen woensdag al. Toen bleek dat Tesla-topman Elon Musk onder de radar aan een kapitaalverhoging van 5 miljard dollar werkt en dus van de fors gestegen koers profiteert om aandelen te slijten. Een extra trigger die beleggers deed twijfelen aan de hoge waarderingen kwam uit Schotse hoek. Tesla's grootste 'externe' aandeelhouder, de Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford, bracht zijn belang in de elektrischeautobouwer fors terug.

Beleggers nemen de vlucht naar veiligheid. De goudprijs dikt aan naar 1.938 dollar per ounce. De euro verzwakt licht tegenover de dollar. Ook de olieprijs valt terug.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud