Advertentie
Advertentie

Europese beurzen tikken vers record aan

De beursvloer van Frankfurt. ©REUTERS

Optimisme over de bedrijfsresultaten en de heropening van de economie hielpen de Europese beurzen augustus af te trappen met een hoogtepunt.

De DJ Stoxx 600 is maandag met 0,6 procent gestegen naar 464,45 punten nadat hij 's ochtends een recordhoogte had bereikt van 465,84 punten. De populaire pan-Europese beursbarometer klom sinds begin dit jaar al met 16 procent (zie grafiek onderaan).

De Bel20 moet nog 13 procent stijgen om zijn record te evenaren.

De Bel20 deed mee met een winst van 0,6 procent tot 4.227 punten, maar noteert nog nipt onder de piek van vorige week. Bovendien is het record hier nog ver weg. De index van de Brusselse steraandelen moet nog 13 procent stijgen om het record van 23 mei 2007 (4.756 punten) te evenaren.

Beleggers trokken zich op aan beter dan verwachte halfjaarcijfers van onder meer de Nederlandse brouwer Heineken , de Franse verzekeraar AXA en de Britse bank HSBC. In Belgiƫ volgen later deze week de resultaten van onder meer KBC en Bpost. Ook de hoop op een politiek akkoord in de VS over extra overheidsinvesteringen in infrastructuur ondersteunde de beurzen.

De essentie

  • De brede Europese aandelenindex DJ Stoxx 600 bereikte maandagochtend een recordhoogte.
  • Het optimisme van beleggers is vooral te danken aan de meevallende bedrijfsresultaten.
  • Strateeg Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis) raadt beleggers aan niet achter de koersen aan te hollen.

Voorts werd het sentiment geholpen door een herstel van de Chinese beurzen na de paniekverkopen begin vorige week. De Chinese beurstoezichthouder riep zondag op tot een grotere samenwerking met Washington. Peking verstrengde een tiental dagen geleden de regelgeving voor private aanbieders van onderwijs. Die beslissing leidde tot de vrees dat China de controle op nog andere sectoren zal aanscherpen.

Philippe Gijsels, de hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis, merkt dat ook het aanhoudende soepele geldbeleid van de centrale banken de aandelenmarkten ondersteunt. 'De Europese Centrale Bank belooft de rente nog langer laag te houden en de Fed (de Amerikaanse centrale bank, red.) is niet van plan op korte termijn de stimulus af te bouwen. Beleggers geloven dat het beleid van gemakkelijk geld blijft voortduren.'

Amerikaanse koopdruk

Een belangrijke factor achter de recordjacht voor de Europese beurzen is de Amerikaanse koopdruk. Amerikaanse beleggers zijn na jaren als nettoverkopers weer nettokopers geworden van Europese aandelen.

China had volgens Gijsels een excuus kunnen zijn voor een correctie van de Europese beurzen. 'Maar er gebeurde bijna niets. Dat wijst erop dat er extreem veel vertrouwen is. Een positieve interpretatie is dat er veel moet gebeuren om de beurzen omlaag te duwen. Een negatieve interpretatie is dat er te veel optimisme is.' De strateeg signaleert wel dat de Europese beurzen sinds mei niet veel vooruitgang meer hebben geboekt. 'Dat is niet ongezond.'

Het is misschien beter te wachten op wat betere opportuniteiten.
Philippe Gijbels
Hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis

Augustus en september zijn volgens Gijsels meestal volatiele maanden op de aandelenmarkten. 'Normaal krijgen we om de zeven of acht maanden een correctie van 5 tot 10 procent. Het is nu al veel langer geleden dat we nog zo'n correctie hebben gezien. Hoe langer het duurt, hoe meer kans dat er een correctie komt.'

Gijsels raadt beleggers aan niet achter de koersen aan te hollen. 'Het is misschien beter te wachten op wat betere opportuniteiten.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud