Facebook ziet groei vertragen

Facebook wist in het vierde kwartaal op alle gebieden de verwachtingen te overtreffen. ©Tobias Hase/dpa

Ook al overtrof het socialemediabedrijf de analistenverwachting, toch doet de groeivertraging de beleggers afhaken.

Facebook publiceerde woensdagavond nabeurs zijn kwartaalresultaten.

De internetreus met de blauw-witte F als logo wist de omzet in het vierde kwartaal met 25 procent te laten stijgen tot 21,08 miljard dollar (19,15 miljard euro). Daarmee ging hij de analistenverwachting van 20,89 miljard te boven. Toch was de procentuele omzettoename in het vierde kwartaal de laagste ooit.

Het aantal gebruikers van de producten van Facebook kwam uit op 2,89 miljard, een expansie van 9 procent. Maar de groei begint te vertragen op zijn belangrijkste sociale netwerk. Dat is een probleem omdat daar het grootste deel van de advertentieverkopen gerealiseerd wordt.

Moeizame groei

Facebook waarschuwt al een aantal kwartalen dat het lastig zal zijn het groeitempo hoog te houden. Dat komt omdat de meeste internetgebruikers al een account hebben bij een van de platformen van Facebook. Daardoor is het voor de groep lastig nieuwe inkomstenbronnen te vinden. Zodoende experimenteert de onderneming met nieuwe concepten als artificiële intelligentie en e-commerce. 

De winst per aandeel kwam uit op 2,56 dollar, een klim van 7,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Marktvorsers voorzagen een winst van 2,53 dollar. 

CEO Mark Zuckerberg is tevreden met de resultaten. 'We hadden een goed kwartaal en een sterk einde van het jaar doordat ons ledenaantal is geklommen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud