Ferrari: groen kost poen

©Photo News

Ferrari vormt zich de komende jaren om tot een producent van elektrische bolides. Maar dat zal volgens Goldman Sachs een boel geld kosten. De zakenbank knipt daarom fors in haar advies.

Ferrari zet vol in op de elektrificatie van zijn wagenpark door Benedetto Vigna als nieuwe CEO aan te wijzen. Vigna werkt op dit moment bij de chipmaker ST Microelectronics, waar hij de grootste divisie aanstuurt. De chipman schreef zijn thesis over quantum quarks en heeft honderden patenten op zijn naam staan, waarmee hij net als Tesla-CEO Elon Musk als een echte tech-CEO kan worden gezien van een autobedrijf.

De bouwer van luxebolides zal zich dus de komende jaren gaan omvormen tot een echte elektrische autospeler voor het dure segment. Maar koken kost geld en dat leidt ertoe dat analist George Galliers van de zakenbank Goldman Sachs zijn koopadvies omzet in een regelrecht verkoopadvies. Ook het koersdoel zakt van 192 naar 170 euro. 'Hoewel we denken dat de groene ambitie van Ferrari positief is op de langere termijn, gaan we ervan uit dat de transitie op korte termijn veel geld zal kosten. Dat heeft zijn invloed op de vrije kasstromen.'

We gaan ervan uit dat de transitie op korte termijn veel geld zal kosten.
George Galliers
Analist bij Goldman Sachs

Galliers verhoogt zijn verwachting voor de investeringen tot 42 miljoen euro per jaar tot en met 2030. Toch denkt de analist dat de investeringen in elektrificatie noodzakelijk zijn voor de toekomstige groei. 'Hoewel de verbrandingsmotor tot de kern van de auto-industrie behoorde, denken we dat in de toekomst heel andere technologieën nodig zijn voor de autosector.'

Ferrari wil tegen 2025 zijn eerste elektrische auto op de markt brengen. Dat is ook een behoorlijke koerswijziging voor het imago van de automaker. Die staat nu nog bekend als producent van luidruchtige en vervuilende auto's met enorme motoren.

Een technologieman die Ferrari gaat runnen? We leven in uitzonderlijke tijden.
Analisten Morgan Stanley

De aanstelling van Vigna als echte tech-CEO leidde de afgelopen dagen dan ook tot verbazing bij beurskenners. 'Een technologieman die Ferrari gaat runnen? We leven in uitzonderlijke tijden', zeiden de analisten van de zakenbank Morgan Stanley. Eerder speculeerden beleggers er juist op dat de volgende CEO van het bedrijf uit de sector voor consumentengoederen zou komen. Juist omdat Ferrari - met auto's die beginnen aan een prijs van meer dan 200.000 euro - vooral gezien werd als een luxebedrijf in plaats van een automaker.

Morgan Stanley denkt dat de keuze voor Vigna laat zien dat de leiding van Ferrari zich bewust is van de 'existentiële risico's' die het bedrijf te wachten staan. Ook laat het volgens de zakenbank zien dat het bedrijf erop gebrand is auto's te maken die 'elektrisch, geconnecteerd en op basis van software' werken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud