Advertentie

Forse verliezen op Wall Street

©AFP

De brede graadmeter S&P500 ging tot bijna 3 procent lager, bij het slot maakten de beurzen een herstelbeweging.

Op de Amerikaanse beurzen heerste maandagavond een onrustig sfeertje. De brede graadmeter S&P500 ging tot 2,9 procent lager. Beleggers maken zich ernstige zorgen over het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande, dat op omvallen staat. De markten vrezen dat de Chinese overheid het bedrijf niet te hulp zal schieten, wat herinneringen oproept aan de val van Lehman Brothers, die de financiële crisis van 2008 voortbracht.

Banken

De vlucht uit risico-assets leidt tot een beweging naar veilige activa als staatsobligaties. En dus gaat de Amerikaanse tienjaarsrente met een flinke 5,3 procent lager tot 1,309 punten. Dat zet ook druk op de Amerikaanse banken. Bank of America leverde 3,4 procent in, Goldman Sachs verloor 3,4 procent, JPMorgan leverde 3 procent in en Bank of New York Mellon stond 3,1 procent in het rood.

De lagere rente zet neerwaartse druk op de kernactiviteit van banken, het recycleren van deposito's met een korte termijn in leningen voor een lange termijn met een hogere rente. Maar nu de lange rente weer daalt, maken ze dus minder marge en dat zet druk op de koersen.

Daarnaast vrezen beleggers voor economische en financiële gevolgen voor Amerikaanse banken mocht in China een financiële en economische crisis uitbreken als gevolg van een mogelijke val van Evergrande.

Oliebedrijven op verlies

Als de Chinese economie een opdoffer krijgt, zou dat ook slecht zijn voor de olieprijs, omdat China een belangrijke afnemer van het zwarte goud is.

De zwaarste klappen vallen bij de oliebedrijven. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie zakte met 1,7 procent tot 70,81 dollar. Als de Chinese economie een opdoffer krijgt, zou dat ook slecht zijn voor de olieprijs, omdat China een belangrijke afnemer van het zwarte goud is.

Occidental Petroleum zakte een forse 5,4 procent, Devon Energy leverde 5,4 procent in, Marathon Oil verloor 4,3 procent en Schlumberger kreeg een tik van 3,7 procent.

Autobouwers

Ook de autobouwers deelden in de verliezen. Een van de grootste dalers in de S&P500 was Ford, dat 5,4 procent moest inleveren. Ook General Motors ging 3,8 procent lager. Verder levert de elektrische autoproducent Tesla bijna 4 procent in.

Voor autobouwers is China een belangrijke markt en een groeivertraging zou hen pijn doen, terwijl de markt voor auto's al een moeilijk periode doormaakt met de grote chiptekorten die leiden tot problemen in de productie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud