Game over voor GameStop en andere tulpenbollen op de beurs

Netflix en MGM kondigden aan een film te maken over de overwinning van kleine beleggers tegen hefboomfondsen in het aandeel GameStop. ©REUTERS

Het ‘moment de gloire’ van de miljoenen kleine beleggers tegen de machtige hefboomfondsen is alweer voorbij. De door hen tot zeepbelhoogtes opgestuwde aandelen als GameStop of AMC klappen als een pudding in elkaar.

Het lijkt 'game over' voor GameStop . Het aandeel van de gehypete verkoper van videospelletjes kelderde dinsdagmiddag 60 procent. Sinds de top van vorige week bengelt het bedrijf ruim vier vijfde lager. Ook andere aandelen die door de WallStreetBets-beleggers op het chatforum Reddit naar boven gekatapulteerd werden, duiken naar beneden. De noodlijdende bioscoopgroep AMC crashte 40 procent, de handcomputermaker Blackberry zakte 25 procent, de retailer Express kelderde in enkele dagen 70 procent.

Het gaat stuk voor stuk om relatief kleine, niet zo florissante bedrijven die zwaar geshort werden door hefboomfondsen. Shortsellers verkopen aandelen die ze niet bezitten en lenen bij anderen, in de hoop ze tegen lagere koersen te kunnen terugkopen. Een leger kleine beleggers, verzameld en elkaar opjuttend op Reddit, zag daarin een kans om de machtige fondsen een hak te zetten door die aandelen massaal te kopen.

Als een koers te fel stijgt, moeten de shortsellers hun posities afsluiten omdat ze niet het risico willen lopen op massale verliezen. Een verlies dat theoretisch oneindig kan oplopen, want een aandeel kan blijven stijgen. Dat afsluiten kan alleen gebeuren door aandelen te kopen. Hoe hoger de koersen, hoe meer shorters het hazenpad kiezen. De opwaartse spiraal die het gevolg is, heet in vakjargon een 'short squeeze'.

Absurde koersen

De short squeeze in GameStop en andere aandelen leidde tot absurde koersen. Sommige kleine beleggers pochten met winsten van honderdduizenden tot miljoenen dollars. Ze behaalden een overwinning op de machtige shortsellers. Het hefboomfonds Melvin Capital stapte met 4,5 miljard dollar verlies uit GameStop en enkele andere shortersdoelwitten. Het moest 2,75 miljard dollar kapitaal ophalen om zijn verliezen te stelpen. De broker Robinhood moest van de toezichthouder zijn kapitaalbuffer met 1 miljard versterken om de risico’s op te vangen.

De defensiemuur van de kleine beleggers – volgens de brokers waren ze met 6 miljoen – lijkt nu gesloopt. Veel GameStop-aandeelhouders riepen iedereen via Reddit op om vooral niet te verkopen en het hoofd koel te houden, maar het lijkt roepen in de woestijn.

Piramidespel

Niemand wil als laatste blijven zitten met iets waardeloos.
John Ling
Vermogensbeheerder en auteur

‘Ook de kleine beleggers beseffen dat de koersen niet tot in het oneindige kunnen stijgen en dat ze met een piramidespel bezig zijn', stelt de vermogensbeheerder en succesauteur John Ling. ‘De beste vergelijking is die met de tulpenbollenmanie in het 17de-eeuwse Nederland. Je weet dat zo'n bol geen huis waard is. Je koopt er alleen een omdat je hem snel duurder hoopt te verkopen. Maar zodra er geen kopers voor nog hogere prijzen meer zijn, vlucht iedereen naar de nooduitgang en klapt de bubbel in elkaar. Je kan de GameStop-beleggers zoveel je wil oproepen om niet te verkopen. Uiteindelijk doen de hebzucht en de vrees hun werk. Niemand wil als laatste blijven zitten met iets waardeloos.'

De crash van GameStop veegde al 28 miljard dollar beurswaarde uit. Volgens de beursmakelaars hebben intussen al honderdduizenden kleine beleggers hun aandelen verkocht, vaak met loodzware verliezen maar sommige ook met riante winsten. De hefboomfondsen hebben intussen hun shortposities bijna volledig gesloten. Het percentage geshorte aandelen is teruggevallen van 130 naar 21 procent.

Vast staat dat we de nieuwste bubbel op Wall Street niet snel zullen vergeten. Zowel Netflix als MGM kondigde aan het verhaal te verfilmen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud