Advertentie
Advertentie

GameStop sluit 30 procent lager

©REUTERS

Wall Street won maandag terrein. GameStop ging onderuit nu Robinhood de handel in het aandeel blijft beperken.

De Amerikaanse beurzen gingen hoger nu de zorg om de volatiliteit rond aandelen als GameStop weer wat afzwakt. De Dow Jones sloot 0,8 procent hoger.

Kostenexplosie

De waanzin rond GameStop

Het aandeel GameStop ging ruim 31 procent lager nadat het vrijdag bijna 70 procent was gestegen. Een mogelijk verklaring voor de verkopen is dat de hyperpopulaire broker Robinhood de handel in het aandeel nog altijd beperkt. Beleggers mogen nu maximaal één aandeel en vijf optiecontracten toevoegen aan hun portefeuille. Daarnaast beperkt Robinhood de transacties in zeven andere aandelen, waaronder de met schulden overladen bioscoopgroep AMC . Die gaat nog 5 procent hoger.

Robinhood beperkt de handel in aandelen als GameStop omdat de clearingkosten exploderen. Het afwikkelen van een beurstransactie duurt al snel twee dagen. In de tijd daartussen moet er met geld over de brug worden gekomen als garantie op een goede afwikkeling van de transactie. Hoe meer beweging in een aandeel, hoe meer borg een broker moet geven. Bij bizar veel beweging, zoals in de aandelen GameStop en AMC, gaat het dan om heel veel geld.

Shortposities

De short squeeze in Amerikaanse aandelen is een herinnering dat sociale media hun invloed nog niet verloren hebben.
John Norman
Analist bij JPMorgan

Iets anders dat op de koers kan drukken is het feit dat de shortposities in het aandeel zijn afgenomen. S3 Partners, een bedrijf dat het aantal shortposities op Wall Street bijhoudt, zegt dat de shortpositie (in de video wordt uitgelegd wat short gaan is) in het aandeel GameStop is gedaald van 140 naar 53 procent. Die daling weerspiegelt het verhaal dat grote hefboomfondsen als Melvin Capital hun shortposities hebben gesloten nadat ze werden uitgerookt door de groep Reddit-beleggers die het aandeel massaal begonnen te kopen. Maar nu de shortpositie fors is geslonken moeten minder shorters hun aandelen terugkopen, waardoor er minder vraag naar de aandelen GameStop is.

JPMorgan denkt dat retailbeleggers nog wel een tijd een deel van de beurskoersen kunnen bepalen. De zakenbank benadrukt dat Amerikanen de komende maanden overheidscheques krijgen, waardoor ze weer meer geld hebben om met opties te speculeren. 'De short squeeze in Amerikaanse aandelen is een herinnering dat sociale media hun invloed nog niet verloren hebben nadat de Twitter-account van voormalig president Donald Trump geblokkeerd is', zegt analist John Norman. 'De zorg op korte termijn is of meer hefboomfondsen aandelen zullen verkopen. Maar omdat er mogelijk een boomende wereldeconomie aan zit te komen zijn de huidige koersdalingen misschien koopkansen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud