Advertentie

Gevaccineerde Europeanen weer welkom in VS

Air France KLM stijgt meer dan 5 procent door het vooruitzicht op vollere vliegtuigen naar de VS. ©REUTERS

Buitenlanders die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, mogen na ruim anderhalf jaar vanaf november weer naar de VS reizen. De luchtvaartaandelen schieten hoger.

De Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt met de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk om vanaf 1 november de ban op toeristische reizen op te heffen. Ook voor toeristen uit andere delen van de wereld vallen de meeste restricties weg. Dat heeft Jeff Zients, de coronatsaar van Amerikaans president Joe Biden, maandag aangekondigd.

'De reisban is opgeheven', tweette Stavros Lambridinis, de ambassadeur van de Europese Unie in de VS. In maart 2020 vaardigde toenmalig president Donald Trump een inreisverbod uit voor toeristen, om de uitbraak van de coronapandemie te counteren. Reizen naar de VS kon sindsdien alleen nog voor professionele redenen.

De terugkeer van buitenlandse toeristen is wel onderhevig aan restricties: je komt alleen de VS binnen per vliegtuig als je een bewijs kan voorleggen volledig gevaccineerd te zijn. Het is wel nog onduidelijk welke vaccins door de VS erkend zullen worden om toegang tot het grondgebied te krijgen. Voorlopig erkent de geneesmiddelenwaakhond FDA enkel de vaccins van Pfizer, Moderna en Johnson&Johnson, wat voor niet-Europese toeristen problematisch kan worden.

Maximaal drie dagen voor de afreis naar de VS moet je ook een negatieve coronatest laten afnemen. En er komt een systeem van contacttracing. De landsgrenzen met Canada en Mexico blijven bovendien gesloten, waardoor je per auto - zelfs gevaccineerd - de VS niet in komt.

De schrik van de regering-Biden blijft groot dat de deltavariant steeds meer slachtoffers maakt in de VS. Omdat zeker in de zuidelijke staten de vaccinatiegraad zeer laag ligt, is de dodentol in de VS voor het eerst sinds begin maart weer gestegen naar meer dan 2.000 per dag. Biden voerde daarom onlangs de verplichting in voor ambtenaren en werknemers van grote bedrijven zich te laten vaccineren.

Niettemin geeft het vooruitzicht op enige normaliteit de Europese luchtvaartaandelen maandag vleugels, terwijl de hele markt nochtans dieprood kleurt. Vooral de grote carriers met internationale verbindingen gaan omhoog. IAG , de moeder van British Airlines, wint ruim 10 procent. AirFrance KLM  gaat ruim 5 procent hoger en Lufthansa  dikt bijna 7 procent aan. Op Wall Street zijn de winsten voor de sector beperkter. American Airlines wint 2 procent, Delta Air Lines en United Airlines Holdings dikken minder dan 1 procent aan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud