Gevallen held: Neil Woodford

Neil Woodford verloor de afgelopen weken zijn status als beursheld. ©REUTERS

Door slechte beleggingsresultaten liep het fonds van de Britse beleggingsgoeroe rap leeg.

De beleggingswereld is voor veel particuliere beleggers een terra incognita, of onbekend gebied. En als je niet weet wat je kunt verwachten, verwacht je het ergste. Niet voor niets verhaalt een legende dat cartografen bij dit soort plaatsen 'hier zijn draken' op hun kaart schreven. En wie draken verwacht, kan maar beter een held meenemen. Liefst één met veel ervaring. Daarom zijn beleggers continu op zoek naar echte beleggingshelden, zoals fondsbeheerders die al jaren de benchmark verslaan.

Heldenstatus

Voor veel Britse beleggers was Neil Woodford zo'n held, het was de bekendste 'stockpicker' in het Verenigd Koninkrijk. De 59-jarige belegger had ook het postuur van een held, want qua lichaamsbouw leek hij meer op een rugbyspeler dan op de gemiddelde fondsbeheerder in de Londense city. Hij beloofde de Britten hoge rendementen als ze hun geld bij hem stalden en ze konden het geld weer opnemen wanneer ze wilden. Hij zou de gewone Brit rijk maken.

Gevallen held

-17,7%
Rendement
Woodford Equity Income Fund op, het vlaggenschip van Woodford, haalde in de afgelopen drie jaar een rendement van -17,7 procent.

Maar van de beleggersheld van vroeger is inmiddels weinig over. Woodford zag zijn status de afgelopen weken totaal imploderen. Door slechte beleggingsresultaten haalden steeds meer beleggers hun geld weg bij zijn grootste fonds (Woodford Equity Income Fund). Het fonds kwam in de problemen omdat het te veel had belegd in slecht verhandelbare effecten.

Op de top beheerde het meer dan 10 miljard pond. Op 3 juni was daar nog 3,7 miljard van over, waarna Woodford het fonds bevroor. Beleggers kunnen nu niet meer bij hun geld. De investeerders die nog in het fonds zitten, zullen nog een lange tijd niet goed slapen. Woodford zal de komende weken eerst veel aandelen in cash moeten omzetten, voordat de beleggers weer bij hun geld kunnen.

Van hero to zero

De beleggingsmiserie staat in schril contrast met vroegere tijden. Woodford kon bij de vermogensbeheerder Invesco, waar hij 25 jaar heeft gewerkt, de verliezen bij het klappen van de internetzeepbel beperken waardoor die beter door de crisis van 2008 kwam dan anderen.

In 2014 verliet hij Invesco om in april 2015 het fonds Woodford Patient Capital op te richten. Twee jaar later richtte hij het Woodford Equity Income Fund op, dat zijn vlaggenschip zou worden. Het haalde in de afgelopen drie jaar echter een rendement van -17,7 procent. Met die zwakke prestatie speelde de aandelenspecialist zijn status als beursheld kwijt.

Bill Gross

Bill Gross. ©REUTERS

Neil Woodford is niet de eerste gevallen beleggingsheld. Begin dit jaar ging Bill Gross met pensioen. Gross was lange tijd de koning van de obligaties. Hij was de man die Pimco, de grootste obligatiebelegger ter wereld, zijn wereldfaam heeft gebracht. Maar plots ging het bergaf met de obligatiekoning. In 2011 en 2013 deed het fonds het slechter dan andere vergelijkbare fondsen op de markt. Gross bood zijn ontslag aan en wist later bij Janus Capital ook geen potten meer te breken.

In 2011 en 2013 deed het fonds het slechter dan andere vergelijkbare fondsen op de markt. Dat verhoogde de druk op de toch al niet lekker lopende relatie met zijn collega's. Het gevolg was dat hij zijn eigen ontslag aanbood bij Pimco in 2014, waarna hij voor Janus Capital ging werken. Maar ook daar vielen de rendementen tegen. Met een jaarlijks rendement van minder dan 1 procent wist hij bij het fonds de verwachtingen niet waar te maken. Korte tijd later ging Janus op in Henderson. 
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud