GM en Nikola sluiten 'enorme' elektrische deal

©AFP

GM en Nikola gaan samen een elektrische pick-uptruck ontwikkelen.

De autobouwer General Motors gaat samenwerken met de producent van elektrische vrachtwagens Nikola . De twee gaan bouwen aan de Nikola Badger, een pick-uptruck die volledige op elektriciteit en waterstofgas rijdt. Als onderdeel van de overeenkomst krijgt GM een belang van 11 procent in Nikola. Daarvoor zal de jonge automaker 2 miljard dollar in nieuwe aandelen creëren.

Nikola ontvangt in ruil voor de nieuwe aandelen dienstverlening van de Amerikaanse autobouwer en krijgt toegang tot de onderdelen van GM. De Nikola Badger moet tegen het eind van 2022 in productie gaan.

GM zal ook de exclusieve leverancier van batterijcellen worden voor Nikola voor de Class 7/8 trucks. Het aandeel Nikola vliegt voorbeurs 20 procent hoger, terwijl GM 6 procent wint.

Tesla krijgt voorbeurs een stevige opdoffer van 14 procent. De samenwerking van Nikola met GM leidt ertoe dat de elektrische autoproducent er concurrent bij krijgt. Daarnaast ondervindt het aandeel er hinder van dat het vrijdag niet werd opgenomen in de brede Amerikaanse graadmeter S&P500.

'Enorme deal'

'Het is een enorme deal in de autowereld', zegt analist Nico Inberg. 'De traditionele autoproducenten hebben zich de afgelopen jaren verkeken op elektrische auto's, waardoor ze ver op achterstand liggen ten opzichte van Tesla. Nu zie je dat ze proberen terug te slaan. Volkswagen doet dat met zijn elektrische wagen ID3 die goedkoper is dan een Tesla en met heel wat Duitse subsidie de markt op gaat.

'Nu zie je dat GM in de tegenaanval gaat door met Nikola samen te werken', vervolgt Inberg. Nikola stelde eerste niet zoveel voor, maar met steun van GM kunnen ze een stuk beter en efficiënter leveren, waardoor ze veel geld besparen. Met de hulp van GM kunnen ze versnellen.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud