Nasdaq sluit onverwachts lager

©Bloomberg

Wall Street dook onverwachts in het rood. General Motors scoorde opnieuw met nieuws over elektrische auto's. FedEx vloog hoger dankzij de e-commerce.

De Amerikaanse beurzen gingen aanvankelijk hoger in de aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed). De centrale bank liet de rente uiteindelijk ongewijzigd, maar hintte wel op een extreem lage rente tot 2023. Tijdens de persconferentie die Fed-voorzitter Jerome Powell gaf, doken met name de techaandelen in het rood, waardoor de Nasdaq meer dan een procent lager sloot.

Powell benadrukte dat verschillende sectoren zwaar geraakt zullen blijven totdat er een vaccin is. Mogelijk dat die waarschuwing beleggers wat nerveus heeft gemaakt.

De Dow Jones steeg met 0,1 procent.

General Motors

General Motors (GM) komt met een nieuw wapen tegen de koning van de elektrische wagen Tesla. De autobouwer presenteerde een reeks van vijf uitwisselbare aandrijfassen in combinatie met drie elektrische motoren. De aandrijflijnen passen op tal van bestaande onderstellen zoals op pick-uptrucks en SUV's.

Het nieuwe wapen van General Motors laat consumenten toe een elektrische motor in hun niet-elektrische auto te laten plaatsen.

Dat betekent dat consumenten de elektrische motor in hun niet-elektrische auto kunnen laten plaatsen. Daarmee probeert de automaker de grote voorsprong van Tesla wat te verkleinen. Eerder dit jaar beloofde GM al om tot 20 miljard dollar te investeren in zijn divisie voor elektrische wagens. Tegen 2025 zou die divisie 1 miljoen auto's per jaar moeten verkopen in de VS en China.

Dat het bedrijf volop bezig is met elektrificatie bleek ook vorige week al. Toen kondigde GM aan samen te werken met de producent van elektrische vrachtwagens Nikola. De twee gaan bouwen aan de Nikola Badger, een pick-uptruck die volledig op elektriciteit en waterstofgas rijdt. Als onderdeel van de overeenkomst krijgt GM een belang van 11 procent in Nikola. Daarvoor zal de jonge automaker 2 miljard dollar in nieuwe aandelen creëren.

Het aandeel won 0,7 procent.

FedEx

Het aandeel FedEx vloog 5,8 procent hoger na sterker dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. In de drie maanden tot en met augustus zag de pakjesbezorger zijn winst met 60 procent stijgen tot 4,87 dollar per aandeel. Dat is een stuk hoger dan de analistenverwachting van 2,69 dollar per aandeel. De omzet groeide met 13,5 procent tot 19 miljard dollar.

Een belangrijke aandrijver van de omzet was de enorme toename van e-commerce. Door de uitbraak van het coronavirus heeft de e-commerce een immense boost gekregen. Tijdens de quarantaine ontdekten almaar meer mensen het gemak van onlineshoppen, waardoor de boost zich ook na de versoepeling van de quarantainemaatregelen voortzet. Voorts verwijst FedEx naar lagere brandstofkosten, waardoor de marges verbeterden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud