Goldman Sachs haalt Apple onderuit

Apple krijgt een knip in het koersdoel van Goldman Sachs. ©AFP

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zet een flinke knip in het koersdoel van de techgigant Apple. De Amerikaanse beurzen gaan hoger in navolging van Europa.

Wall Street begint gemengd aan de dag. De Dow Jones wint 0,2 procent en de S&P500 klimt 0,1 procent. De Nasdaq doet niet mee aan het optimisme en brokkel 0,1 procent af.

Amerikaanse beleggers borduren voort op het optimisme van de Europese beurzen. Die gingen op hun beurt hoger nadat Mario Draghi, de voorzitter van van de Europese Centrale Bank (ECB), gisteren een nieuw stimuleringspakket introduceerde. 

Beleggers in de VS kijken ook naar hun eigen centrale bank, de Federal Reserve (Fed). Want die neemt volgende week woensdag een rentebesluit. De markt twijfelt niet eens meer aan een renteverlaging door de monetaire autoriteit, temeer omdat Fed-voorzitter Jerome Powell vorige week nog eens extra hintte op een renteknip.

Apple

Apple levert 2,4 procent in en trekt daarmee ook de Nasdaq wat naar beneden. Analist Rod Hall van Goldman Sachs heeft het koersdoel van de elektonicagigant flink verlaagd van 187 naar 165 dollar.

Hall maakt zich zorgen over het gratis jaarabonnement op Apple TV+, de nieuwe streamingsdienst van het bedrijf, dat klanten krijgen als ze een nieuwe iPhone, iMac of iPad kopen. Hiermee bespaart de consument 60 dollar. Volgens de analist zal deze kortingsmethode de winst per aandeel van Apple in het boekjaar 2020 substantieel verlagen. 

Hall zegt dat de aanbieding boekhoudkundig een kortingsbundel is. Hierdoor krijgt de consument deels korting op zijn iPhone of andere hardware en deels op zijn abonnement op Apple TV+. De beurskenner denkt dat het 'een noemenswaardige negatieve impact' zal hebben op de gemiddelde verkoopprijzen van hardwareproducten. Daarnaast zal de kortingstechniek ook de marges van producten aanvreten.

Volgens de analist zal de winst per aandeel over het boekjaar 2020 zo'n 14 procent lager uitvallen wegens de kortingsknaller. 

Het aandeel levert 1,7 procent in.

Broadcom

Een tweede aandeel dat op de Nasdaq weegt is Broadcom. De chipmaker gaat met 3,9 procent onderuit nadat het cijfers publiceerde over het derde kwartaal. De resultaten waren in lijn met de verwachtingen, maar de vooruitzichten bleven mager. 

Hoewel Broadcom stelt dat de vraag naar chips is 'uitgebodemd' zegt de chipgigant wel dat het niet direct een terugkeer van de groei verwacht. Dit komt volgens het bedrijf door de onzekerheid in het economische klimaat. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud