Advertentie
Advertentie

Griekse letter verziekt sfeer op Wall Street

Een vaccinatiecentrum in Florida. Vooral dankzij de vaccincampagne Operation Warp Speed zit de Amerikaanse economie op turbosnelheid. ©AFP

De Amerikaanse economie groeit in 'Warp Speed', maar de letter delta verpest de goede sfeer. Beleggers belonen Amerikaanse banken voor hun gulheid.

De Amerikaanse beurzen gingen eerder op de dag hoger na nieuwe economische data. Uiteindelijk gooide het oplopende aantal besmettingen met de hoogbesmettelijke deltavariant roet in het eten.

Eerst de economische data. Die wijzen uit dat de Amerikaanse economie in 'Warp Speed' herstelt. We beginnen met de huizenmarkt, want de huizenprijzen zijn in april het hardst gestegen sinds 1988. De prijzen stegen 14,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het is de elfde maand op rij dat de prijsstijging snelheid wint.

Ook het vertrouwen van de Amerikaanse consument is niet stuk te krijgen. Inflatieangst of vrees voor de deltavariant? Het zal Joe Sixpack worst wezen. In juni steeg het consumentenvertrouwen meer dan verwacht tot 127,3 punten (mei: 120 punten). De forse opleving in beeld:

Allemaal te danken aan de forse stimulus van overheden en centrale banken, maar voor een nog belangrijker deel aan Operation Warp Speed, het snelle vaccinatieprogramma van de Amerikanen.

Maar er is één Griekse letter die roet in het eten gooide: delta. De besmettelijkere deltavariant van het coronavirus leidt in het VK al tot een forse stijging van het aantal besmettingen. Ook het aantal ziekenhuisopnames is in een maand met 80 procent gestegen:

En dus verloor de Dow Jones zijn eerdere dagwinst, waardoor deze onveranderd sloot.

Morgan Stanley steeg 3,4 procent, nadat de bank heeft aangekondigd het kwartaaldividend te verdubbelen en tot 12 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Volgens voorzitter James Gorman kan Morgan Stanley zo genereus zijn omdat de bank de voorbije jaren overschotten heeft verzameld.

Ook Goldman Sachs ging hoger. Samen met JPMorgan doorstond de bank net als Morgan Stanley de stresstest van de Federal Reserve met glans en mogen de uitkeringen aan de aandeelhouders verhogen.

JPMorgan Chase (-0,1%) gaat het dividend over het derde kwartaal optrekken van 90 cent tot 1 dollar. Bij Goldman Sachs (+1,1%) stijgt de uitkering van 1,25 naar 2 dollar. Bank of America (-1,6%) gaat zijn kwartaaldividend met 17 procent optrekken, maar kan daar niet van profiteren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud