Advertentie
Advertentie

Groene palmolieproducent JPG maakt sterk beursdebuut in Maleisië

Oliepalmen op een plantage in Maleisië. ©Bloomberg

De beurs van Kuala Lumpur heeft dinsdag Johor Plantations Group (JPG) verwelkomd. Het middelgroot plantagebedrijf wil met duurzame teelt en groene energie het verschil maken.

Nieuwe beursintroducties in Zuidoost-Azië waren schaars de voorbije jaren, vooral door de lage waarderingen die bedrijven ervan weerhielden de stap te zetten. Dat een duurzaam plantagebedrijf als Johor Plantations Group de stap zet, is dan ook een opsteker.

JPG verkoopt bij zijn beursgang een belang van 35 procent en haalt zo 735 miljoen ringgit (145 miljoen euro) op. Het is daarmee de grootste IPO in meer dan twee jaar in Maleisië, dat na Indonesië ’s werelds grootste palmolieproducent is. De zuivelgroep Farm Fresh zette in het eerste kwartaal van 2022 de stap naar de beurs van Kuala Lumpur en haalde toen omgerekend 220 miljoen euro op.

Advertentie

Ruim 10 procent hoger

Bij de eerste notering was de reactie van de markt aanvankelijk vlak: het aandeel bleef stabiel op 0,84 ringgit, de introductieprijs. Daarna begon een gestage klim, waarbij het aandeel tot 10,7 procent won (op 0,93 ringgit). Het sloot zijn eerste beursdag op 0,90 ringgit en met 7,1 procent winst.

Met 59.860 hectare palmolieplantages is JPG een middelgrote speler, iets kleiner dan de Belgische sectorgenoot Sipef , die in Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea palmolie verbouwt. JPG beschikt daarnaast over vijf fabrieken waar uit de oliepalmvruchten de veelzijdige rode olie geperst wordt. Het bedrijf is ook actief als producent van biobrandstoffen met vijf biogasfabrieken en een biomethaaninstallatie.

Groener imago

De opbrengst van de beursgang wil JPG gebruiken om de palmolieproductie milieuvriendelijker te maken door een fabriek te bouwen die op groene energie draait. JPG wil zichzelf zo een groener imago aanmeten en klanten winnen in Europa met zijn almaar strenger wordende milieuregelgeving.

Volgend jaar wordt in de Europese Unie de EUDR (EU Deforestation Regulation) van kracht die stelt dat tropischelandbouwproducten als palmolie en cacao alleen nog afkomstig mogen zijn van plantages waarvoor geen regenwoud werd gekapt.

Met zijn plantages, die RSPO-gecertificeerd zijn, zit JPG al goed. Het zet nu ook in op de vergroening van zijn energiegebruik. Tegen volgend jaar wil het bedrijf zijn CO2-uitstoot halveren, zei topman Mohd Faris Adli Shukery in een interview met het persagentschap Bloomberg.

‘Eindgebruikers zijn op zoek naar bedrijven met meer onderscheidende kenmerken’, zei hij. ‘In ons geval spreek je over een kortere aanvoerketen en een zeer beperkt geografisch productiegebied.’ Alle plantages van JPG liggen immers in het zuiden van het Maleise schiereiland.

Een deel van de opbrengst van de beursgang zal JPG voorts besteden aan het vervangen van oudere oliepalmen door nieuwe en aan het afbouwen van de schulden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.