Grootste bitcoinmijn ter wereld lokt goudzoekers naar Texas

Rockdale wordt het centrum voor 'crypto miners'. ©ANP XTRA

Het Amerikaanse stadje Rockdale trekt almaar meer cryptomijners aan. Een Duits bedrijf bouwt er aan de grootste bitcoinmijn ter wereld, waar derde partijen capaciteit kunnen huren.

Digitaal geld zoals de bitcoin kan je kopen op allerhande platformen. Maar je kan het ook zelf delven - 'mijnen' in het jargon - door op krachtige computers een reeks complexe rekensommen te laten uitvoeren. Daar heb je wel behoorlijk wat computerkracht voor nodig.

Die kan je tegenwoordig huren. Zo gaan de Japanse financiële speler SBI Holdings en de specialist in internetinfrastructuur GMO Intern bitcoins delven in de nieuwe cryptomijn van Whinstone, bericht het persagentschap Bloomberg. Whinstone is een dochter van het Duitse techbedrijf Northern Bitcoin  en ligt in Rockdale in de Amerikaanse staat Texas.

De Duitse speler focust zich de jongste jaren minder op het 'minen' van bitcoins en meer op het faciliteren van dat proces voor grote investeerders. Dat een gevestigde waarde als SBI - dat lang deel uitmaakte van de gigant Softbank - zich tot Northern Bitcoin wendt, kan ook andere grote beleggers op ideeën brengen, zeggen bronnen van Bloomberg.

Northern Bitcoin lijkt daarop te rekenen, want het bouwt in Rockdale aan de grootste bitcoinmijn ter wereld. De faciliteit zal een initiële capaciteit van 300 megawatt hebben. Tegen het einde van het jaar moet dat gestegen zijn tot 1 gigawatt. Dat is drie keer meer dan de mijn die tot nu de grootste ter wereld is en in handen is van het Chinese Bitmain Technologies. 

'Town where it rains money'

Opvallend: Northern Bitcoin is niet de enige 'miner' die neerstrijkt in Rockdale. De stad, die in de jaren 50 dankzij de aluminiumproductie de bijnaam 'town where it rains money' kreeg, is een van de plekken in Texas waar grootschalige cryptomijnen worden opgezet. 

Daar zijn meerdere verklaringen voor, stipt Bloomberg aan. Texas heeft een geschiedenis van onafhankelijkheid en er is veel goedkope (ook hernieuwbare) energie beschikbaar. Bovendien kende de bitcoin een goed jaar. In juni 2019 klom de waarde van de munt boven 10.000 dollar. Inmiddels noteert die tegen 7.859 dollar. Op zijn hoogste punt in december 2017 was de bitcoin bijna 20.000 dollar waard.

Northern Bitcoin wint bijna 6 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud