Grote olievondst voor kust Suriname

Surinaams president Desi Bouterse (links) spreekt van een historisch moment voor zijn land. ©REUTERS

Total heeft samen met zijn Amerikaanse sectorgenoot Apache een grote olievondst gedaan voor de kust van Suriname. Bij proefboringen werd volgens de bedrijven een 'aanzienlijke hoeveelheid' olie aangetroffen.

De Franse oliereus Total  en zijn Amerikaanse sectorgenoot Apache  hebben winbare oliereserves gevonden voor de kust van Suriname in de Atlantische Oceaan. Bij proefboringen tot een diepte van 6.300 meter werd volgens de bedrijven een 'aanzienlijke hoeveelheid' olie aangetroffen. Om hoeveel olie het gaat, is niet duidelijk.

Apache en Total hebben elk 50 procent van de aandelen in een samenwerkingsverband voor oliewinning in Suriname. Al tien jaar wordt er door verschillende spelers naar olie geboord. Dit is de eerste offshore olievondst ooit voor het voormalige Nederlandse protectoraat. Voor de kust van buurland Guyana zijn al verschillende grote oliebedrijven actief met het oppompen van olie.

Rudolf Elias, directeur van het Surinaamse staatsbedrijf Staatsolie, zei niet echt verrast te zijn door de vondst van olie voor de kust van Suriname. De vraag was de afgelopen jaren niet of er olie gevonden zou worden, maar alleen wanneer, aldus Elias op een persconferentie naar aanleiding van het nieuws. De zekerheid van de aanwezigheid van olie in de Surinaamse wateren werd ingegeven door de vijftien olievondsten die de afgelopen jaren voor de kust van Guyana zijn gedaan, zei de directeur.

Desi Bouterse, de president van Suriname, spreekt van 'een historisch moment' voor zijn land. Hij zegt ook dat Suriname 'het hoofd koel moet houden en geen gekke dingen moet gaan doen'.

Het aandeel van Apache wint 20 procent op de beurs van New York. Total trappelt ter plaatse in Parijs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud