GSK brengt voorschriftvrije geneesmiddelen apart naar de beurs

GSK is de grootste vaccinproducent ter wereld, maar hinkte achterop in de race naar een covidvaccin. ©REUTERS

Door zijn consumententak af te splitsen en naar de beurs te brengen wil de Britse farmareus GlaxoSmithKline zijn geneesmiddelenontwikkeling versterken en zijn geplaagde beurskoers opvijzelen.

GlaxoSmithKline vormt de tak die zich bezighoudt met consumentengeneeskunde om tot een afzonderlijk bedrijf. Door de divisie naar de beurs te brengen hoopt de Britse farmareus middelen vrij te maken om zijn kernactiviteit van geneesmiddelen- en vaccinontwikkeling te versterken.

Het bedrijf boven middelen als Paxil (antidepressivum) en Avandia (diabetes) zei dat het naar verwachting een dividend van maximaal 8 miljard pond zal ontvangen van de consumententak, die een eigen notering in Londen zal hebben. De consumentenactiviteiten, met merken als Otrivin, Voltaren en AquaFresh, zullen een groter deel van de schulden op zich nemen en het gecombineerde dividend van de twee bedrijven wordt verlaagd. Dat moet ertoe bijdragen dat 'New GSK' meer ruimte krijgt om te investeren in medicijnontwikkeling en overnames.

Vaccinrace

GlaxoSmithKline is de grootste vaccinproducent ter wereld met een belangrijk kenniscentrum rond vaccins in het Waals-Brabantse Waver. Maar in de wereldwijde race naar een vaccin tegen Covid-19 moest het bedrijf de duimen leggen tegen Pfizer, AstraZeneca en Moderna. Dat had zijn weerslag op de beurskoers: GSK zakte het voorbije jaar met 14 procent. 'Ik ben me ervan bewust dat onze aandelen ondermaats hebben gepresteerd', zegt CEO Emma Walmsley. 'Daarom zijn we nu klaar om een nieuw GSK neer te zetten en de waarde van Consumer Healthcare te ontsluiten.'

In de komende vijf jaar verwacht 'New GSK' - de biofarma- en vaccinactiviteiten die overblijven - een jaarlijkse omzetgroei van 5 procent en een groei van de bedrijfswinst van minstens 10 procent. Walmsley zei ook dat het bedrijf tegen 2031 een omzet van meer dan 33 miljard pond (38 miljard euro) wil realiseren.

De druk op Walmsley is toegenomen nadat de activist Elliott in april een belang van meerdere miljarden pond had genomen. GSK wordt gewaardeerd op zowat 10,3 keer de verwachte kernwinst, inclusief nettoschuld. Dat is onder het sectorgemiddelde van ruim 12.

De spin-off moet midden 2022 een feit zijn. De aandeelhouders van GSK zullen aandelen ontvangen in de nieuwe consumentengroep. Die schijf zal minstens 80 procent bedragen van het belang van 68 procent dat GSK in de tak bezit. Pfizer, waarmee GSK een joint-venture sloot rond de tandpasta Sensodyne en de pijnstiller Advil, heeft de overige 32 procent. Het resterende belang van 20 procent blijft - voorlopig - bij GSK.

Beleggers duwden GSK 1,2 procent hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud