Handelsoorlog duwt Wall Street kopje onder

Traders op de vloer van NYSE. ©AFP

De Amerikaanse beurzen gingen diep in het rood wegens een escalatie van de handelsoorlog. Foot Locker en HP kregen klappen.

Het sentiment op Wall Street stond onder druk door de aankondiging van nieuwe Chinese heffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, waaronder auto's, ruwe olie en sojabonen. Hierop kondigde president Trump tegenmaatregelen aan. Die waren nog niet bekend bij de slotbel van Wall Street. 

De Dow Jones  dook 2,4 procent lager, de Nasdaq   ging 3 procent onderuit. 

Het oplaaien van de handelsoorlog tussen beide economische grootmachten zorgde voor hernieuwde druk op bedrijven die gevoelig zijn voor de handelsvete zoals chipproducenten zoals Intel , maar ook automakers zoals Tesla

Wat de resultaten betreft, waren er tegenvallende resultaten van sportwinkelketen Foot Locker . Het aandeel kelderde 19 procent. 

Verder stond computer- en printerfabrikant HP Inc  in de schijnwerpers, na de bekendmaking van het plotse vertrek van de CEO. Dion Weisler stopt om 'familiale gezondheidsredenen'. Enrique Lores, de baas van de printerafdeling, volgt hem op.

Het vertrek van de CEO - vanaf 1 november - overschaduwde de kwartaalcijfers. Die waren beter dan verwacht. HP verdiende in zijn derde kwartaal 58 cent per aandeel op een omzet van 14,6 miljard dollar. Analisten dachten aan 55 cent. Voor het vierde kwartaal stelt HP een winst voorop tussen 55 en 59 cent, terwijl analisten dachten aan 58 cent. Aan het midden van de vork is dat dus één cent minder dan verwacht.

Er was oook overnamenieuws. Zo kondigde speelgoedfabrikant Hasbro  aan voor 4 miljard dollar het Canadese Entertainment One (eOne)  over te nemen. Dat bedrijf is vooral bekend als eigenaar van de populaire kinderserie Peppa Pig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect