Heineken schrapt alle prognoses

Heineken heeft last het het coronavirus. ©REUTERS

Heineken ziet de volumes dalen in het eerste kwartaal. 'Het tweede kwartaal wordt erger', zegt de bierbrouwer.

Heineken laat in een persbericht weten dat de uitbraak van het coronavirus een significante impact heeft op het bedrijf. Voor 2020 verwacht de Nederlandse bierproducent dat het totale volume in het eerste kwartaal met 4 procent zal dalen op organische basis, terwijl het biervolume met 2 procent zal teruglopen. Daarnaast schrapt het bedrijf alle prognoses die het eerder deed door 'een gebrek aan visibiliteit over de duur van het virus en de duur van de economische impact van corona'. Eerder ging het bedrijf uit van een 'superieure omzetgroei gedreven door volume, prijs en premiumbieren'. 

Analistenreacties

Voor analist Wim Hoste van KBC Securities was de waarschuwing van Heineken geen verrassing:

De voor het eerste kwartaal verwachte organische krimp van 4 procent en daling van het biervolume met 2 procent was iets minder negatief dan onze prognoses, maar mogelijk worden de cijfers tijdelijk ondersteund door hamstergedrag bij consumenten in lockdownlanden. Wij rekenen voor 2020 op daling van de operationele winst met 8,4 procent.
Wim Hoste
Analist KBC Securities

'Wij denken dat er in januari en februari nog geen impact was van het virus. Daarmee kunnen we berekenen dat het volume in maart met 18 procent is gezakt', zegt analist Reg Watson van ING. 'In ons laatste model gingen we uit van een omzetkrimp van 6,5 procent in 2020 en wij denken dat dit overeenkomt met het bericht dat Heineken woensdag heeft uitgestuurd.' Watson laat zijn houden-advies en koersdoel van 75,47 euro staan.

Ook Fernand Boer van Degroof Petercam behoudt zijn houden-advies maar hij knipt wel zijn koersdoel van 80 naar 75 euro:

De groei van het totale volume waren zwakker dan verwacht. Daarom lijkt onze voorziene krimp van 5 procent in het totale volume in het tweede kwartaal nu te optimistisch. Daarom zullen we mogelijk onze verwachtingen verlagen. We vinden de waardering nog niet aantrekkelijk genoeg om positiever te worden over het aandeel. We denken wel dat de goed gespreide portefeuille, de gezonde cashgeneratie en financiële middelen van het bedrijf het aandeel zullen ondersteunen.
Fernand de Boer
Analist bij Degroof Petercam

Het aandeel daalt 1,9 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud