Hertz flirt met bankroet maar gaat 1 miljard ophalen

©REUTERS

Amper twee weken nadat Hertz bescherming tegen zijn schuldeisers heeft aangevraagd, lanceert de autoverhuurder plannen om voor 1 miljard dollar nieuwe aandelen uit te geven.

Hertz Global Holdings  hoopt vers kapitaal op te halen om zijn schuldenberg af te bouwen en de moeilijke periode door te komen. Volgens het bedrijf is dat veel beter dan bijvoorbeeld het gedwongen verkopen van bezittingen om leningen af te lossen.

De ongeziene move volgt op de al even ongeziene stijging van de beurskoers. Hertz vroeg vorige maand via Chapter 11 bescherming aan tegen de schuldeisers. Het aandeel zakte toen tot een absolute bodem van 40 dollarcent per aandeel, maar vertienvoudigde sindsdien.

‘Dit is een unieke kans’, luidt het bij Hertz. Al bestaat ook het risico dat de aandeelhouders op het einde van de rit weggeveegd worden en de aandelen amper nog iets waard zijn.

‘De dynamiek van de speculatie op bedrijven die met het bankroet flirten, vertoont heel wat gelijkenissen met wat we gezien hebben met de bitcoin en tijdens de dotcomzeepbel’, zegt een topman van het investeringsfonds Pacific Life Fund Advisors aan Financial Times.

Hertz kwam in de problemen toen zowel zakenreizen als vakanties niet meer doorgingen vanwege de coronamaatregelen. Daardoor werden nauwelijks nog auto's verhuurd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud