Hongkongse beurs aast op London Stock Exchange

Hongkongse beurs aast op London Stock Exchange. ©REUTERS

Door een mogelijke deal met de Hongkongse beurs dreigt de Londense beurs te breken met haar eerdere overname van het Amerikaanse databedrijf Refinitiv.

Er is een opmerkelijk huwelijk in de maak tussen de beurzen van Hongkong en Londen. Want Hong Kong Exchange (HKEX) doet een bod op de London Stock Exchange (LSE) .

De Hongkongse beurs biedt 20,45 pond per aandeel. Daarnaast krijgen de aandeelhouders van de LSE nog 2,495 nieuwe aandelen HKEX per aandeel LSE. Dat brengt het bod op 83,61 pond per aandeel, of in totaal 29,6 miljard pond (33,1 miljard euro).

Het bod is 23 procent hoger dan de slotkoers van dinsdag, waardoor beleggers het aandeel gisteren tot 16 procent hoger stuurden. Uiteindelijk bekoelde het enthousiasme. Het aandeel LSE sloot met een winst van 5,9 procent op 72,06 pond.

‘Door de HKEX en de LSE samen te brengen zullen we de wereldwijde kapitaalmarkten herdefiniëren voor de komende decennia. Beide bedrijven hebben een geweldig merk, een  grote financiële kracht en ze hebben bewezen te kunnen groeien. Samen zullen we het Oosten en het Westen verbinden’, zegt HKEX-CEO Charles Li.

Analisten zien de deal nog niet direct doorgaan. Ze wijzen erop dat de politiek het samengaan van twee nationale beurzen al vaak geblokkeerd heeft.De LSE sloot vorige maand nog een deal om de dataleverancier Refinitiv over te nemen, de voormalige data-afdeling van Thomson Reuters. De LSE bood  27 miljard dollar (25,5 miljard euro). Maar HKEX wil de Londense beurs enkel overnemen als de LSE de overname van Refinitiv annuleert.

Dat de Londense beurs interesse had in Refinitiv verbaast niet. Beursuitbaters zijn volop bezig hun verdienmodel aan te passen. Ze verschuiven de focus van inkomsten uit handel naar inkomsten uit het aanleveren van marktdata. 

Voor HKEX zou het de grootste overname ooit zijn. Het bedrijf heeft wel al een voet aan de grond in Londen. De Hongkongse beurs kocht in 2012 de London Metal Exchange voor 1,4 miljard pond. De overheid van Hongkong is de grootste aandeelhouder van HKEX.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud