Advertentie

Hoogtevrees op Wall Street

Koorddanser Didier Pasquette ©Associated Press

Nu de Amerikaanse beurzen weer hun recordhoogte naderen, krijgen beleggers last van hoogtevrees.

Sinds de barslechte beursmaand december hebben de Amerikaanse beurzen bijna al hun verliezen goedgemaakt. De S&P500 staat na een erg lang uitgesponnen nieuwjaarsrally liefst 16 procent hoger.

Maar beleggers krijgen een beetje hoogtevrees, getuige de relatief kleine slotwinsten vandaag. Ze zijn de kerstcrash van december nog niet vergeten, of zoals de Amerikanen zeggen: 'Once bitten, twice shy'.

De huidige rally zorgt voor het beste kwartaal in zes jaar en toch zien risicomijdende fondsen de instroom toenemen. Zo is er door beleggers voor recordbedragen in zogenaamde 'smart funds' geïnvesteerd. Dit zijn fondsen die beleggers moeten behoeden voor een volgende beursdaling. Ook beleggingsproducten die dekking bieden tegen marktvolatiliteit zijn populair.

8 miljard dollar

Morningstar zegt dat beleggers ook liever in defensieve aandelen beleggen. In het eerste kwartaal is een recordbedrag van 8 miljard dollar gevloeid naar fondsen die beleggen in dit soort aandelen. Opvallend is dat dit het tweede kwartaalrecord op rij is.

Beleggers hebben daarnaast oog voor de volatiliteit, of de grootte van koersschommelingen. De Cboe Volatility Index (VIX) meet de volatiliteit in de markten: hoe hoger de VIX, hoe hoger de volatiliteit. Beleggers kunnen producten kopen die in waarde toenemen als de VIX stijgt. Die zagen een instroom van 2,7 miljard dollar sinds het begin van dit jaar. De vraag is hoog gebleven, ondanks het feit dat de volatiliteit dit jaar juist verder is gedaald.

Meltup

Ook Larry Fink, CEO van 's werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock, ziet voorzichtigheid onder beleggers. Hij zegt dat het grootste risico op dit moment is dat beleggers te weinig investeren. Hij waarschuwt voor een melt-up (een plotse koopgolf).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud