Hoop op pandemievertraging vuurt Wall Street aan

De Ruby Princess, een cruiseschip van Carnival Australia met alleen nog bemanning aan boord, legt aan in de haven van Port Kembla. Verschillende met corona besmette bemanningsleden hebben dringende medische hulp nodig. ©EPA

De Amerikaanse beurzen trokken maandag gezwind hoger nu de coronacrisis iets lijkt te luwen in sommige staten. De grootste winsten waren voor aandelen uit de zwaar getroffen luchtvaart- en toeristische sector.

Vrijdag dook Wall Street meer dan 1,5 procent in het rood nadat abrupt een einde kwam aan een 113 maanden durende periode van banengroei in de VS. Maandag keerde het tij. In Europa is er een eerste vertraging in de dodentol door de coronapandemie. In New York lijkt de toestand dan weer te stabiliseren. President Trump, die eerst had gewaarschuwd voor een bijzonder moeilijke week, drukte de hoop uit dat de corona-uitbraak in enkele van de zwaarst getroffen Amerikaanse staten iets minder hevig zou worden.

‘We moeten dit alles met handschoenen behandelen, maar in een omgeving waar pessimisme en de meest sombere voorspellingen domineren, is het een welgekomen verandering van toon’, zei Patrick O’Hare, marktenanalist bij Briefing.com, aan het Franse persagentschap AFP.

De Dow Jones eindigde 7,7 procent in de plus en de S&P500 ging 7 procent hoger. De Nasdaq Composite zat op dezelfde lijn met 7,3 procent winst.

De winsten bestreken tal van sectoren, van retailers over huizenbouwers en toeristische aandelen tot banken. Cruisemaatschappij Carnival , die dit jaar meer dan 80 procent van zijn waarde heeft verloren, herstelde 20,3 procent. Cruiseschepen met vaak duizenden passagiers aan boord bleken de voorbije weken echte coronahaarden. Enkele moesten wekenlang in quarantaine.

Ook Boeing ging de goede kant uit en koerste 19,5 procent hoger.  De vliegtuigbouwer had nochtans geen gunstig nieuws te melden. Hij heeft besloten de productie in de regio Seattle – waar zijn hoofdzetel ligt – voor onbepaalde tijd stop te zetten. Normaal moest de fabriek waar de breedromptoestellen worden gemaakt dinsdag heropenen na twee weken sluiting. Volgens Boeing speelden zowel de gezondheid van de medewerkers als de aanbevelingen van de overheid een rol bij de beslissing.

Luchtvaartmaatschappijen behoren tot de grootste economische slachtoffers van de coronacrisis. Door de reisverboden is het aantal vluchten sterk teruggevallen en staan wereldwijd duizenden vliegtuigen aan de grond. Delta Air Lines verloor 0,7 procent nadat Berkshire Hathaway (+3,9%), het investeringsvehikel van miljardair Warren Buffett, zijn belang met 18 procent had verminderd. Een tweede oorzaak voor het koersverlies waren analistenrapporten. Zowel Citigroup als JPMorgan verlaagde zijn koersdoel voor Delta.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud