Huawei-boycot duwt Wall Street in het rood

Traders op de New York Stock Exchange, die vandaag onder druk staat. ©AFP

Het nieuws dat verschillende Amerikaanse techbedrijven hun leveringen aan het Chinese Huawei hebben stopgezet, duwt de Amerikaanse beurzen naar beneden.

De Amerikaanse beurzen lijken in de greep van een ‘tech cold war’ nadat de VS vorige week de Chinese smartphone- en telecomreus Huawei op de zwarte lijst zetten. Daardoor wordt het voor het Chinese technologiebedrijf moeilijk om nog zaken te doen met Amerikaanse bedrijven.

De technologiebeurs Nasdaq verliest maandag kort na de opening 1,7 procent.

Klappen

Voorlopig zijn de grootste klappen voor chipproducenten als Broadcom , Micron Technology  en Qualcomm . Het nieuws dat verschillende Amerikaanse techbedrijven hun leveringen aan Huawei stopgezet hebben, speelt hen parten.

Ook Xilinx deelt in de klappen. Beurshuis Morgan Stanley plaatst het bedrijf samen met Micron in een groepje aandelen dat het meest te lijden zou hebben onder een Huawei-boycot.

Lumentum Holdings ging in de voorbeurshandel tot 13 procent lager nadat het bedrijf zijn kwartaalprognoses verlaagde als gevolg van het stopzetten van leveringen aan Huawei. Een halfuur na de openingsbel is het verlies teruggelopen tot 3 procent. Lumentum laat weten dat het niet kan voorspellen wanneer het opnieuw zaken zal doen met de Chinezen.

Google

Vandaag werd nog bekend dat Google zijn samenwerking met Huawei opschort. Daardoor hebben de telefoons die Huawei in de toekomst produceert geen toegang meer tot Google-apps als Gmail, Maps of Youtube. Daarnaast zullen de nieuwe telefoons van Huawei alleen nog een basisversie van het besturingsprogramma Android kunnen draaien.

In Europa laten de chipproducenten Infineon , AMS , ASML  en STMicroelectronics stevige verliezen optekenen nadat de Japanse krant Nikkei Asian Review schreef dat Infineon de aanlevering aan Huawei heeft stopgezet. Infineon ontkent het bericht.

Ook het Belgische Melexis weet de dans niet te ontspringen. Het aandeel gaat 7,6 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect