Huawei ziet smartphoneverkoop 40 procent kelderen

Huawei-topman Ren Zhengfei ziet de smartphoneverkoop kelderen door het handelsconflict met de VS. ©AFP

Dat verklaarde topman Ren Zhengfei tijdens een persconferentie. De boosdoener is de Amerikaanse handelsban. In ons land is de dip niet zo groot.

De VS hebben Huawei in mei op een zwarte lijst geplaatst, waardoor het afgesneden wordt van Amerikaanse componenten en software.

Daardoor zullen toekomstige Huawei-smartphones geen toegang meer hebben tot Google-apps, zoals Gmail, en maar beperkt toegang tot Android, het mobiele besturingssysteem van Google. Voor alle duidelijkheid: voor de huidige modellen in de winkel stelt dat probleem zich niet. Apps als Gmail, YouTube, Facebook en WhatsApp blijven beschikbaar, en dat gedurende de volledige levensduur van het toestel. Hetzelfde geldt voor de updates van de apps en beveiliging. 

Maar klanten maken duidelijk geen onderscheid tussen heden en toekomst. 'Onze internationale smartphoneverkoop daalt met 40 procent', zei CEO Ren Zhengfei.

-30 miljard
Omzet
'Onze omzet komt de komende twee jaar 30 miljard dollar onder de verwachtingen uit', verklaarde CEO Ren Zhengfei.

Aangezien smartphones goed zijn voor 45 procent van de omzet van Huawei, is de verkoopdaling een serieuze domper voor de Chinese techreus. 

'Onze omzet komt de komende twee jaar 30 miljard dollar onder de verwachtingen uit', verklaarde CEO Ren Zhengfei tijdens de eerste 'A coffee with Ren' in Shenzhen. De topman ziet de omzet dit en volgend jaar stagneren op 100 miljard dollar.

In thuisland China zal de impact van de Amerikaanse handelsban veel kleiner zijn. Daar is Google al een hele tijd niet meer actief en zijn apps van Google of de Play Store sowieso gebannen. Huawei heeft er een eigen appwinkel, bevolkt met voldoende alternatieven voor Googles producten. Topman Ren gaf aan dat Huawei in eigen land heel snel groeit. 

Dip in België

Bij Huawei België luidt het dat er sinds mei een dip is, maar dat die kleiner is dan de 40 procent die Ren aangaf voor de internationale markt. Sinds begin dit jaar toont de Belgische verkoop wel nog altijd een groei van 20 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Dat is voor een groot stuk te danken aan het succes van de P30, een toestel dat 750 euro kost. 

Telecomoperator Telenet ziet de verkoop van Huawei-smartphones sinds de aankondiging van de ban met 30 procent teruglopen. Proximus meldt een daling, 'zij het lager dan het gemiddelde van de markt'. Bol.com en Mediamarkt zien nauwelijks een impact. Retailers Fnac, Vanden Borre en Coolblue houden de lippen op elkaar. 

Intel

Huawei is niet de enige techgigant die last heeft van het handelsconflict. De Amerikaanse chipreus Intel herbekijkt zijn wereldwijde aanbodketen als reactie op de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China. Dat zegt CEO Bob Swan aan het persagentschap Bloomberg.

Hoe reorganiseren we de stromen van goederen zodat er minder producten die onderhevig zijn aan handelstarieven vanuit China naar de VS komen?
Bob Swan
CEO Intel

'Hoe reorganiseren we de stromen van goederen zodat er minder producten die onderhevig zijn aan handelstarieven vanuit China naar de VS komen?', vroeg hij zich af. 'Er zijn klanten die hun activiteiten verhuizen. Ook daar moeten we op reageren.' Eerder dit jaar gaf Intel een omzetwaarschuwing, onder meer door 'Chinese kopwinden'.

Swan moedigt de VS en China aan een 'constructieve dialoog' te voeren. Wat de handelsspanningen betreft, is het nu vooral uitkijken naar de G20-top in Osaka van eind juni. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping ontmoeten elkaar daar.

Taiwan to the rescue

Bob Swan noemde het land niet, maar mogelijk wordt er meer geleverd vanuit Taiwan. Andere Amerikaanse techgiganten nemen die omweg al.

Foxconn Technology Group uit Taiwan, de voornaamste producent van Apple -producten, meldde eerder dat het over genoeg capaciteit beschikt om alle iPhones voor de VS buiten China te maken.

Alphabet (Google)  heeft de productie van moederborden die bestemd zijn voor de VS al verhuisd van China naar Taiwan, zeggen bronnen aan Bloomberg. Ook de productie van Nest-thermostaten en van servers zou binnenkort weggehaald worden uit China.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud