Huurauto wordt deze zomer pak duurder

Op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca ligt de dagprijs voor een huurauto zonder reservatie drie tot vijf keer hoger dan voor de pandemie. ©REUTERS

Wie deze zomer op reis gaat en een huurauto boekt, zal daarvoor een pak meer moeten betalen. Als je er al een kan vinden.

Wie deze zomer een trip naar een Europese vakantiebestemming boekt, zal boven op de virusrestricties, test- en vaccinatieregels rekening moeten houden met een andere moeilijkheid: het vinden van een huurauto. Die zijn zo schaars dat de prijzen snel stijgen.

De megaparkings van de autoverhuurders staan grotendeels leeg. Bij de start van de pandemie vorig jaar vielen door de reisrestricties plots zo goed als alle inkomsten weg, terwijl veel autoverhuurders met een stevige schuldenberg kampen. Europcar en Hertz moesten bescherming tegen hun schuldeisers vragen.

Om toch nog cash te genereren, verkochten de verhuurders massaal wagens terwijl ze er geen meer bestelden om hun wagenpark te vernieuwen.

Om toch nog cash te genereren, verkochten de verhuurders massaal wagens terwijl ze er geen meer bestelden om hun wagenpark te vernieuwen. Hertz schroefde zijn wagenpark met de helft terug. De Europese marktleider Europcar verkocht bijna 40 procent van zijn auto’s. Avis en Sixt deden zowat een derde van hun bolides van de hand. De Europese verhuurvloot zit met 200.000 auto’s op de helft van de zomerpiek van 2019.

Bestellingen

De verhuurbedrijven plaatsen opnieuw mondjesmaat bestellingen bij de autofabrikanten. Alleen kunnen die niet snel genoeg leveren door het gebrek aan chips dat de sector wereldwijd treft. De meeste autoproducenten geven bovendien voorrang aan de retailklanten, omdat ze daar hogere marges op halen dan op de megaorders van verhuurbedrijven die forse kortingen eisen.

Vakantiegangers wachten tot amper drie dagen voor hun komst om een auto te boeken, waardoor er weinig visibiliteit is naar de toekomstige vraag.
Woordvoerder Europcar

De verhuurders blijven ook erg voorzichtig uit vrees voor overcapaciteit. ‘Vakantiegangers wachten tot amper drie dagen voor hun komst om een auto te boeken, waardoor er weinig visibiliteit is naar de toekomstige vraag’, zegt een woordvoerder van Europcar.

Sommige autoverhuurders proberen tweedehandswagens op de kop te tikken, maar ook op die markt zijn de prijzen fors gestegen.

Tot vijf keer duurder

Op het Spaanse eiland Mallorca, waar al veel Duitse toeristen komen, liggen de dagprijzen om een auto te huren drie tot vijf keer hoger dan voor de pandemie. In de VS, die al verder staan met de vaccinaties, is de gemiddelde prijs verdubbeld.

‘We raden aan om zoveel mogelijk op voorhand een auto te boeken op je reisbestemming. Dan krijg je de beste prijs en ben je zeker van een wagen’, zegt Europcar.

De aandelen van de autoverhuurders, die vorig jaar rake klappen kregen, varen er wel bij. Hertz steeg dit jaar al 381 procent, Avis Budget Group verdubbelde. Europcar , dat midden in een herstructurering zit, kon nog niet van de revival profiteren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud