Indexbeheerder maakt zich schuldig aan handel met voorkennis

©EPA

Een werknemer van S&P Global is in beschuldiging gesteld van handel met voorkennis. Met behulp van een vriend-restauranthouder, maakte hij voor 900.000 dollar illegale tradingwinsten.

De 27-jarige Yinghang 'James' Yang heeft tussen april en oktober 2019 900.000 dollar verdiend door te handelen in aandelen die later in of uit de populaire beursindex S&P500 gingen. In zijn positie als 'senior index manager' wist hij die koersgevoelige informatie enkele uren voor de rest van de markt.

Yang dacht ermee weg te komen door de informatie door te spelen aan een vriend, Yuanbiao Chen, de eigenaar van een sushirestaurant in Queens. Chen handelde in de opties van de betrokken bedrijven, door het duo een hefboomeffect realiseerde op het rendement van het onderliggend aandeel.

Zo kochten Yang en Chen op 9 juli 2019 calls op T Mobile US , enkele uren voor bekend werd dat de telecomgroep in de S&P500 werd opgenomen. Hetzelfde gebeurde op 26 september 2019 bij de opname van casino-uitbater Las Vegas Sands . Op deze transactie alleen al maakte het duo een winst van meer dan 300.000 dollar.

Het was de broker van Chen die de bal aan het rollen bracht. Die stelde zich vragen bij de transacties en over de bron van het geld.

Beursfraude

Yang zit sinds maandag in de cel op verdenking van beursfraude. Hij kreeg geen mogelijkheid om vrij te komen met borg. Chen maakt dan weer geen deel uit van het strafonderzoek. 'Het gedrag van Yang strookt niet met wat voor staan', beklemtoont zijn ex-werkgever S&P Dow Jones Indices.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud