Infineon knikkert Nokia uit Euro Stoxx 50

©REUTERS

De Duitse chipmaker ziet een koersverdubbeling op één jaar beloond worden met een zitje in de belangrijkste beursgraadmeter van de eurozone.

Op 22 maart vervangt de Duitse chipmaker Infineon de Finse netwerkspeler Nokia in de veelgevolgde Euro Stoxx 50. Dat maakte Stoxx maandagavond bekend. 

De vervanging gebeurt op basis van de 'fast entry rule'. Met andere woorden: Infineon heeft een dermate hoge ranking dat het meteen een plekje verdient, los van periodieke herschikkingen. Dat gaat ten koste van het kleinste aandeel in de index, Nokia dus. 

De koers van Infineon is over de voorbije 12 maanden bijna verdubbeld, waardoor de beurswaarde is opgelopen tot 47 miljard euro. Infineon profiteert vooral van de heropleving in de vraag naar autochips. Het aandeel Nokia trappelde daarentegen ter plaatse, waardoor de gsm-koning van de jaren 90 amper 19 miljard euro waard is op de beurs. Vandaag bouwt Nokia telecomnetwerken in concurrentie met onder meer het Zweedse Ericsson.

Nokia beleefde in januari nog een gênant moment, toen het in de hysterie rond het aandeel Gamestop mee omhoog werd getrokken. Kleine beleggers op het Reddit-forum r/wallstreetbets richtten hun pijlen op aandelen waarrond veel shorters cirkelen. Van die Reddit-koerswinst is niets meer overgebleven, zeker nadat Nokia begin februari waarschuwde voor een omzetdaling in 2021. '2021 wordt een uitdaging, vooral door het verlies aan marktaandeel en de prijserosie in Noord-Amerika', zei CEO Pekka Lundmark.

28,5 miljard euro

Trackers die de prestatie van de Euro Stoxx 50 nabootsen, hebben zo'n 28,5 miljard euro onder beheer, leren cijfers van Bloomberg. De Euro Stoxx50 telt maar één Belgisch aandeel, AB InBev, en zes Nederlandse aandelen (Ahold Delhaize, Adyen, ASML, ING, Philips en Prosus).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud