Japanse beurs kent grootste panne ooit

Een voorbijganger aan de beurs van Tokio krabt even in zijn haar. Hij ziet de koersen donderdag niet bewegen. ©REUTERS

De beurs van Tokio heeft donderdag de hele dag stilgelegen. Er zijn geen aanwijzingen dat hackers schuldig zijn.

Volgens de beurs van Tokio vielen de systemen uit na een mislukte overzetting van data op een backup-platform. De beurs vervangt de hardware en hoopt dat alle handel vanaf vrijdag weer normaal mag verlopen. Later vandaag volgt nog een persconferentie.

Het is voor het eerst sinds de vervanging van de vloerhandel door de elektronische handel in 1999 dat de handel in Tokio de hele dag stilligt. Bij de vorige pannes kon de handel steeds voor een gedeelte van de dag hernomen worden.

'Het vertrouwen in de Japanse beurssystemen krijgt een flinke knauw. Je kan ook niet uitsluiten dat dit zal wegen op Japanse aandelen', zegt Ryuta Otsuka, een strateeg van Toyo Securities, aan de nieuwsdienst Bloomberg.

Hackers

Volgens de Japanse beurs zijn er geen aanwijzingen dat hackers aan de basis liggen van de panne. Eerder dit jaar lag de beurs van Nieuw-Zeeland meerdere dagen stil door hackers. Ook Deutsche Börse kende dit jaar al twee grote pannes.

Op de beurs van Japan noteren 2.167 aandelen die een gezamenlijke beurswaarde hebben van 6.150 miljard dollar. Dat maakt de beurs de nummer drie in de wereld, na de VS en China.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud