'Japanse beurs wil langer openblijven'

©AFP

De beurs van Tokio overweegt de handelsuren uit te breiden om kleine beleggers en buitenlandse handelaars aan te trekken. Er is zelfs sprake van een opschorting van de heilige Japanse lunchpauze.

Als wij in België lunchpauze nemen, zit de Japanse beursdag er al lang op. De beurs in Tokio sluit zijn deuren om 15 uur lokale tijd. In België is het dan 8 uur 's ochtends. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei, het grootste financiële blad ter wereld en ook de naam van de belangrijkste aandelenindex op de Japanse beurs, wil de beurs haar openingsuren uitbreiden.

Met een openingstijd van vijf uur staat Tokio in contrast met de Europese beurzen, die zweren bij een beursdag van 8,5 uur. De Japanse beurs gaat open om 9 uur lokale tijd maar over de middag ligt de handel een uur stil: de lunchpauze is heilig voor de Japanners. Tot 2011 duurde die zelfs anderhalf uur. Nu zou de beurs toch overwegen om de handel te laten doorgaan tussen 11.30 en 12.30 uur, schrijft Nikkei.

Vanaf 2024 zou aandelen verhandelen ook in de namiddag moeten kunnen. Mogelijk blijft de beurs dan ook 's avonds open. Deze week komt er een adviesorgaan samen om te peilen naar het standpunt van makelaars en institutionele beleggers, zegt de krant. In 2014 adviseerde een panel de beurs al eens om ook 's avonds handel toe te staan, maar die plannen werden geschrapt na verzet van de makelaars.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud