Koopadviezen laden Alfen-koers bij

Alfen wist zijn brutobedrijfswinst 56 procent op te krikken. ©DB613004

Het regent koopadviezen voor Alfen, de Nederlandse specialist in laadpalen, transformatoren en opslagsystemen voor energie.

Daags nadat Kepler Cheuvreux het aandeel op de kooplijst heeft gezet, is het dinsdag de beurt aan Berenberg om het advies voor Alfen op te trekken van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel bedraagt 76 euro. Het Kepler-team plakt een waarde van 74 euro op het bedrijf.

Beide beurshuizen wijzen op de sterke kwartaalcijfers waarmee Alfen vorige week uitpakte, terwijl de koers de voorbije maanden een kwart kelderde. De omzet steeg 22 procent tot 53,8 miljoen euro, gedreven door de sterke vraag naar energieopslag en laadpalen voor elektrische auto's. De groei werd volgens Alfen getemperd door de coronacrisis, maar die hinder neemt af. CEO Marco Roeleveld verklaarde dat hij ook de komende jaren een sterke groei verwacht.

Erg winstgevend

Zowel Kepler Cheuvreux als Berenberg wijst erop dat Alfen ondanks de focus op groei erg winstgevend is. De brutobedrijfswinst spurtte 56 procent hoger tot 7,2 miljoen euro. De brutowinstmarge dikte aan van 10,4 naar 13,3 procent van de omzet.

Als je de koers afzet tegenover de verwachte winstgroei, wordt de waardering aantrekkelijk.
Jan Richard
analist Berenberg

'Alfen lijkt tegen 73 keer de verwachte winst voor 2021 duur. Maar als je de koers afzet tegenover de verwachte winstgroei, wordt de waardering aantrekkelijk', meent Berenberg-analist Jan Richard. Die groei komt tot uiting in de PEG-ratio (price/earnings to growth). Die zet de klassieke koers-winstratio af tegenover de verwachte winstgroei. 'De PEG-ratio van Alfen voor de komende 12 maanden ligt op 1,78. Dat is een pak minder dan de piek van 2,6 eerder dit jaar.' Richard voorspelt tot 2024 een jaarlijkse omzetgroei van 27 procent en een winstgroei van 32 procent.

Interne groei

De analisten prijzen ook de knowhow en het brede gamma van Alfen, dat al 80 jaar bestaat. Het bedrijf is niet alleen actief in laadpalen, zoals zijn landgenoot Fastned , maar ontwikkelt ook ‘smart grids’ (slimme elektriciteitsnetten) en energieopslagsystemen voor overheden en bedrijven.

Alfen mikt expliciet op interne groei, waardoor het gevaar van een grote, te dure overname onbestaande is. De balans is met een cashpositie van 1,5 euro per aandeel kerngezond. Alfen wint het dus ruim op punten van zijn verlieslatende, schuldenrijke landgenoot Fastned. Al is het prijskaartje gestegen. Het aandeel won in een week bijna 20 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud