opmerkelijk

Lege beursschelp familie Saverys vertienvoudigt op twee dagen

Alexander Saverys, de CEO van het Antwerpse CMB, was ook CEO van Hunter Maritime. ©BELGA

Het mislukte beursgenoteerde overnamefonds Hunter Maritime Acquisition, een idee van de Antwerpse redersfamilie Saverys, geeft sinds dit weekend vuurwerk op de technologiebeurs Nasdaq.

Vrijdagavond laat verwisselde het laatste aandeel Hunter Maritime van eigenaar voor 9,35 dollar, dinsdagavond laat bedroeg de beurskoers 95 euro. Woensdag werd het aandeel niet verhandeld omdat de beursuitbater extra informatie eiste over de hyperkinetische handel in het aandeel. Hunter Maritime zei dat het zou meewerken.

Het integrale beursbestaan van Hunter Maritime Acquisitions op de Nasdaq. ©Bloomberg

Pro memorie: De Saverysen hadden op Wall Street een blanco cheque van 150 miljoen dollar gekregen door een lege beursschelp naar de beurs te brengen. De bedoeling was om opportunistisch naar koopjes te zoeken in een scheepvaartsector die nog altijd in een cyclisch dal zit. De tarieven bij sommige reders om hun materiaal te gebruiken, zijn in veel gevallen onvoldoende om op het einde van het jaar break-even te draaien.

Omgekeerde overname

Hunter Maritime greep naast enkele deals en had dus een blanco palmares. De afspraak was om het opgehaalde geld na 24 maanden terug te geven aan de vroege investeerders. Om die aftocht in mineur te vermijden, werd een deal uitgedokterd die neerkomt op een omgekeerde overname. Een Chinees fintechbedrijf, NCF, kon goedkoop naar Nasdaq trekken door zich te laten overnemen door Hunter Maritime, dat daarvoor een bootlading nieuwe aandelen creëerde.

Sinds 21 maart - vorige donderdag - hebben de Chinezen de facto een meerderheid in handen van Hunter Maritime. Het belang van de familie Saverys is verschrompeld van 21 naar 2 procent. Als de koers niet implodeert wanneer de handel weer mag herbeginnen, staat dat hen een elegante exit uit dit avontuur toe. De beurswaarde van Hunter Maritime beloopt 1,8 miljard dollar tegen de piekkoers van dinsdag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud