Advertentie

Londense beurs springt op datatrein met monsterovername

©EPA

Met een bod van 27 miljard dollar op het Amerikaanse databedrijf Refinitiv wil de London Stock Exchange minder afhankelijk worden van de inkomsten uit aandelenhandel.

De beurs van Londen bevestigde vrijdagavond dat ze Refinitiv, een Amerikaanse specialist in analyse van financiële data, wil overnemen voor 27 miljard dollar (24 miljard euro). Beleggers reageerden erg positief, want de beursgenoteerde beursuitbater steeg maandag met 15 procent. Ze liggen blijkbaar niet wakker van de 12 miljard schuld van Refinitiv.

Door de overname van Refinitiv kan de LSE concurreren met Bloomberg.
Anil Akbar
NIBC

'De London Stock Exchange (LSE) probeert de data-activiteit te vergroten en de afhankelijkheid van de inkomsten uit aandelenhandel  - nu 20 procent - voort te verminderen', zegt Anil Akbar, analist bij de Nederlandse zakenbank NIBC. 'De inkomsten uit trading zijn supervolatiel en staan onder druk. De deal vergroot de diversificatie en maakt van LSE een dataspeler die vergelijkbaar is met Bloomberg en FactSet.'

Akbar voegt eraan toe dat de inkomsten uit financiële data stabieler zijn, omdat ze minder afhankelijk zijn van de economische conjunctuur. 'De overname van Refinitiv geeft de LSE toegang tot veel data, waardoor het zal kunnen concurreren met Bloomberg.'

Amerikaanse concurrenten

Ook Albert Ploegh van ING vindt het overnamebod logisch. 'De klanten die handelen in aandelen en degenen die data kopen zijn vaak dezelfde. Data zijn een stabielere inkomstenbron en de ervaring leert dat het mogelijk is elk jaar de prijzen te verhogen.'

Refinitiv is onder meer bekend van de Eikon-terminals voor financiële data en van andere diensten die in de financiële sector meer dan 40.000 professionele klanten hebben. Het is ook eigenaar van handelsplatformen als Tradeweb, FXAll en Matching.

Als de overname doorgaat, wordt de Londense beurs een te duchten concurrent van de Amerikaanse spelers ICE (de eigenaar van de beurs van New York), de derivatenmarkt CME en Bloomberg. Ploegh: 'De vraag is nu wat ICE en CME gaan doen. Wellicht lanceren ze ook een bod.'

Blackstone

De investeringsmaatschappij Blackstone, het Canadese pensioenfonds CPPIB en het Singaporese staatsinvesteringsonds GIC kochten vorig jaar 55 procent van de financiële en risicoafdeling van de informatiereus Thomson Reuters en doopten die combinatie Refinitiv. Ze boeken met de geplande verkoop aan de Londense beurs een meerwaarde van ongeveer 100 procent op hun investering.

De vraag is nu wat ICE en CME gaan doen. Wellicht lanceren ze ook een bod.
Albert Ploegh
ING

London Stock Exchange wil de overname financieren met de uitgifte van nieuwe aandelen. Daardoor krijgen de aandeelhouders van Refinitiv 37 procent van LSE in handen. Thomson Reuters heeft nog altijd 45 procent van Refinitiv en zou na de deal een belang krijgen van 15 procent in LSE.

Dankzij de forse koersstijging van haar aandelen heeft de beurs van Londen nu meer munitie om overnames te doen. Het aandeel noteerde eind vorige week 40 procent hoger dan begin dit jaar.

Toezichthouders

Blackstone en Thomson Reuters zijn het eens over de krachtlijnen van de overname, zeggen verscheidene bronnen. De formele aankondiging gebeurt misschien al donderdag, wanneer de beurs van Londen halfjaarresultaten publiceert.

Europese en Amerikaanse toezichthouders zullen wel nog onderzoeken of de grote overname de concurrentie niet te veel aan banden legt. Maar Akbar verwacht niet dat ze de deal zullen blokkeren. 'De London Stock Exchange heeft nu geen groot marktaandeel in data. De grote spelers zijn Thomson Reuters, Bloomberg en FactSet.'

Ploegh is iets voorzichtiger. 'Het bod is een beetje vergelijkbaar met een overname van Bloomberg door ICE. De toezichthouders zullen er zeker naar kijken.' Sommige bronnen zeggen dat het onderzoek door de toezichthouders tot 18 maanden kan duren.

Veto

Het bod is een beetje vergelijkbaar met een overname van Bloomberg door ICE. De toezichthouders zullen er zeker naar kijken.
Albert Ploegh
ING

De Europese Commissie sprak twee jaar geleden een veto uit tegen een fusie van de London Stock Exchange en Deutsche Börse. Ze vreesde dat de fusie een monopolie zou creëren voor de verwerking van obligatietransacties.

Akbar merkt op dat een overname van Refinitiv door de Londense beurs niet noodzakelijk gevolgen heeft voor de pan-Europese beurs Euronext, eigenaar van onder meer de beurs van Brussel. 'Euronext haalt zijn inkomsten vooral uit aandelenhandel. Het is voor data geen concurrent van de beurs van Londen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud