Sectorrotatie zet zich voort op Wall Street

©AFP

Wall Street pakt donderdag weer winst na de verliezen van woensdag. De sectorrotatie gaat echter door. McDonald's kent een stevige loonsverhoging toe.

De Amerikaanse beurzen waren na de forse verliezen van woensdag in betere doen. Opvallend was wel dat de sectorrotatie zich doorzet. De industriegraadmeter Dow Jones won 1,3 procent terwijl de techindex Nasdaq maar 0,7 procent hoger gaat.

Waarom een hogere rente slecht is voor tech

Beleggers zetten vol in op de heropening van de economie en verruilen daarom hun techaandelen voor aandelen uit de 'oude' economie. Die rotatie heeft ook te maken met de dreigende inflatie. Woensdag bleek dat de Amerikaanse inflatie plots boven 4 procent is geschoten. Die dreigende inflatie doet beleggers vrezen voor hogere beleidsrentes van centrale banken. En hogere rentes zijn slecht voor tech (zie meer uitleg in video).

Looninflatie bij McDonald's

De dreigende inflatie kun je terugvinden in de ontploffende grondstoffenprijzen, maar ook in de looninflatie bij de fastfoodketen McDonald's . De uurlonen zouden volgens de onderneming met zo'n 10 procent stijgen naar een bandbreedte tussen 11 en 17 dollar voor nieuwe werknemers en tussen 15 en 20 dollar voor shiftwerkers.

Het gemiddelde uurloon zou tegen 2024 uur 15 dollar bedragen. 'We hebben moeilijkheden met het vinden van personeel. Hiermee willen we een van de beste werkgelegenheidspakketten in de industrie leveren', klinkt het bij het bedrijf.

De arbeidsmarkt in de VS wordt steeds krapper en bedrijven klagen erover dat ze niet goed in staat zijn aan voldoende personeel te komen. Dat zet opwaartse druk op de lonen. Hoewel de beslissing van de groep ertoe zal leiden dat de loonkosten stijgen, lijken beleggers het eens te zijn met de verhoging, want het aandeel veerde met 0,8 procent op.

Tesla

Tesla verloor meer dan 3 procent, nadat het bedrijf met de mededeling is gekomen dat het niet langer bitcoins accepteert als betaalmiddel. Volgens de producent van elektrische auto's leidt het minen van bitcoins en het doen van transacties in bitcoins tot een te hoog verbruik van fossiele brandstoffen en dat is slecht voor het milieu.

Voor het aandeel Tesla verandert deze draai niet veel aan het groeiverhaal.
Dan Ives
Analist Wedbush

'We geloven dat cryptomunten een beloftevolle toekomst hebben, maar dat kan niet te veel ten koste van het milieu gaan', klonk het bij het bedrijf. Tesla zal echter geen bitcoins verkopen en zoekt mogelijk naar andere cryptomunten die minder energie verbruiken dan de bitcoin.

Het bericht van Tesla werd geretweet door CEO Elon Musk, een bekend voorstander van de digitale munt. De opmerkelijk draai van Musk vertaalt zich donderdag dan ook in forse klappen voor de cryptomunten. De bitcoin levert meer dan 10 procent in, maar ook andere grote munten als ethereum en ripple krijgen rake klappen.

Daling bitcoin overdreven?

'Dat Tesla bitcoins accepteerde werd gezien als een enorme stap voor de cryptomarkt en de U-bocht van Tesla en Musk zal op korte termijn impact hebben op de bitcoin en het cryptolandschap', zegt Wedbush-analist Dan Ives. 'Voor het aandeel Tesla verandert deze draai niet veel aan het groeiverhaal. Maar die veroorzaakt wel volatiliteit rond de naam van het bedrijf op een moment dat risicoactiva onder enorme verkoopdruk staan.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud