Advertentie

'Meh' voor Microsoft, 'wow' voor Alphabet

©REUTERS

Wall Street sloot in het rood. Microsoft zakte ondanks topresultaten. Alphabet vloog hoger dankzij een flinke sprong boven de lat.

De Amerikaanse beurzen gingen lager. Beleggers blijven voorzichtig door de sterk opgelopen coronabesmettingen in India. De Amerikaanse centrale bank (Fed) zorgde niet voor verrassingen. De Fed ziet de economie aansterken maar zet de stimulus voort.

De Dow Jones verloor 0,5 procent.

Microsoft

Microsoft kwam dinsdag met beter dan verwachte resultaten, maar woensdag zeggen analisten en beleggers toch: 'Meh, ik had meer verwacht.' De softwaregigant boekte in het eerste kwartaal een winst per aandeel en omzet van respectievelijk 1,95 dollar en 41,7 miljard dollar. Beter dan de analistenconsensus van 1,77 dollar en 40,83 miljard.

De werkelijke marktverwachting lag gewoon hoger.
BRENT THILL
ANALIST BIJ JEFFERIES

Toch zakte Microsoft woensdag met 2,8 procent. Jefferies-analist Brent Thill zegt dat de resultaten inderdaad beter waren dan de consensus, maar volgens Thill lag de werkelijke marktverwachting 'gewoon hoger'. Hij erkent dat de forse omzetstijging van 50 procent bij Azure - een clouddienst waarbij bedrijven à la carte rekenkracht en opslagruimte bestellen - indrukwekkend is, maar ook hij behoudt zijn koersdoel van 300 dollar. Thill heeft wel een koopadvies voor het aandeel.

Ook analist Raymond James van Robert Majek zegt dat de omzetgroei 'indrukwekkend' is waarbij hij een zeer goede prestatie ziet van de genoemde clouddienst Azure en gaming. 'Het blijft een aandeel waar je niet tegen moet wedden.' Hij gaat echter niet over tot een verhoging van zijn advies tot 'strong buy', maar blijft bij zijn koopadvies. Wel verhoogt hij zijn koersdoel met 15 dollar tot 290 dollar.

Alphabet

Terwijl Microsoft de torenhoge verwachtingen van Wall Street niet kon inlossen, wist Alphabet dat wel te doen met een stevige sprong boven de lat. De winst per aandeel steeg met 166 procent naar 26,29 dollar, terwijl analisten maar een winst van 15,82 dollar voorzagen. Het aandeel schoot woensdag 3 procent hoger.

De omzet klom met 34 procent tot 55,3 miljard dollar terwijl analisten op een omzet van 51,7 miljard rekenden. Ook van belang: de internetreus kondigde aan dat hij voor 50 miljard dollar aan eigen aandelen gaat opkopen, waardoor de winst per aandeel in de toekomst over minder aandeelhouders verdeeld hoeft te worden.

De vooruitzichten voor Alphabet blijven zonnig.
Barclays

De beter dan verwachte cijfers weerspiegelen een fors herstel van de advertentiemarkt. Die kreeg in het heetst van de pandemie een klap toen bedrijven wereldwijd hun advertentie-uitgaven terugschroefden om zo veel mogelijk cash te sprokkelen om de coronacrisis door te komen. Daarbij waren veel bedrijven gesloten, waardoor minder advertentie-uitgaven nodig waren. Maar door de op stoom komende vaccinatiecampagnes en de geleidelijke heropening van de Amerikaanse economie zet het herstel van de advertentiemarkt zich stevig voort.

Ook analisten zijn vol lof. 'De vooruitzichten voor het aandeel blijven zonnig', zeggen de analisten van Barclays. Ze behouden hun koopadvies en verhogen het koersdoel met een forse 500 dollar tot 3.000 dollar. Ook de analisten bij Morgan Stanley zijn positief en kijken vooral naar de beter dan verwachte inkomsten uit de zoekmachine Google. Ze verhogen hun koersdoel met 225 dollar tot 2.575 dollar.

Boeing

Dankzij meer vliegtuigleveringen - nu de 737 MAX weer mag vliegen - leed Boeing in het eerste kwartaal iets minder verlies dan een jaar eerder. Het nettoverlies verminderde van 641 tot 561 miljoen dollar. Per aandeel zakte het verlies van 1,11 tot 0,92 dollar.

De vliegtuigbouwer zag de omzet met 10 procent dalen tot 15,2 miljard dollar. Het orderboek dikte met netto 76 bestellingen aan en is nu in totaal 364 miljard dollar waard. President en CEO Dave Calhoun ziet 2021 als een keerpunt voor de luchtvaartsector. Nu de vaccinatiecampagne versnelt, rekent hij op een ‘robuust herstel’.

Beleggers hadden blijkbaar toch meer verwacht en stuurden het aandeel 2,9 procent lager.

Apple en Facebook

Woensdagavond kwamen Apple en Facebook nabeurs met resultaten. Die van Apple leest u hier en die van Facebook kunt u hier bekijken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud